czwartek, 27 grudnia 2012

Orzechowiec



Orzechowca chyba nie trzeba nikomu zachwalać i reklamować:)

Ubóstwiam taką drożdżową, mocno orzechową roladę, która przede wszystkim właśnie kojarzy mi się ze świętami i od lat króluje na naszym świątecznym stole.

Składniki:

ciasto
  • 300g maki
  • 100g cukru pudru
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 30g drożdży
  • szczypta soli
masa orzechowa
  • 300g orzechów włoskich
  •  100g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
polewa
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 25g masła
  • posiekane orzechy włoskie  do posypania rolady
 Mąkę wymieszać z cukrem i solą.
Dodać posiekane nożem masło ( temperatura pokojowa). 
Drożdże wymieszać ze śmietaną i wlać do ciasta. 
Wbić jajka. 
Wyrobić elastyczne ciasto. 
Jeżeli jest taka potrzeba dodać jeszcze trochę mąki. 
Wyrobione ciasto, odłożyć w misce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Orzechy utrzeć.
Dodać do nich cukier, rum, jajko, białko, śmietanę, cukier waniliowy i rum.
Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować nadzieniem.
Roladę zwinąć.
Owinąć ciasto lekko papierem do pieczenia i przełożyć do foremki.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Piec 40 minut w 190C.
Po upieczeniu roladę wyciągnąć i wystudzić na kratce.
Po wystudzeniu ciasto można polać czekoladą rozpuszczoną z masłem w kąpieli wodnej i posypać siekanymi orzechami.









30 komentarzy:

  1. rewelacja.
    wygląda naprawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. z tą czekoladą wygląda fantastycznie! pięknie wyszła ta rolada:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam taką grubą warstwę czekolady:D

      Usuń
  3. Mimo, że objadłam się ciastami na święta, to Twoja strucla wygląda wyśmienicie i chętnie poczęstowałabym się kawałeczkiem...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie zdążyłam odetchnąc, a Ty już kusisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie tylko makowiec zawijany był pieczony na święta, nigdy nie robiła moja mama takiego z orzechami.. ale brzmi wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A Ty jak zwykle kusisz smakołykami ;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. Na takie ciacho jeszcze bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego orzechowca jeszcze nie jadłam, ale kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pycha, podobny robi moja mama..Poproszę kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  11. ajj po tych świętach zdecydowanie muszę sobie zrobić off na słodycze

    OdpowiedzUsuń
  12. Skusiła mnie Twoja roladka i zaraz właśnie wyciągam z piekarnika.
    Mmmmm piękny zapach się unosi w całym domu :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Antenko, powiedz mi jeszcze jaki wymiar keksówki jest, bo to chyba ta dłuższa wersja 12x25 lub 30 cm?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...