poniedziałek, 24 grudnia 2012

Wigilijny żur z grzybami



Druga zupa, która pojawia się na naszym wigilijnym stole, po barszczu z uszkami, to żur z grzybami.

Bardzo aromatyczny, o intensywnym smaku i zapachu, z dużą ilością suszonych i świeżych grzybów.

Pycha!

Wszystkim moim czytelnikom chciałabym życzyć, zdrowych, spokojnych, radosnych oraz bardzo rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. 
Kochani cieszcie się, świętujcie i jedzcie do syta;)!
A.

Składniki:
  • pół butelki żurku/ barszczu białego (ok. 250ml)
  • 150g mrożonych borowików
  • 200g mrożonych prawdziwków
  • kilka suszonych podgrzybków
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany
  • opcjonalnie 1 kostka rosołowa
Suszone grzyby zalać wodą i moczyć ok. 12h.
Po tym czasie grzyby odcedzić, pokroić w mniejsze kawałki.
Wodę spod grzybów połączyć z ok. 2l zwykłej wody.
Zagotować.
Dodać namoczone, suszone grzyby.
Mrożone grzyby pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka.
Posolić.
Gotować grzyby do miękkości.
Opcjonalnie dodać kostkę rosołową.
Do wywaru z miękkimi grzybami dodać żurek/barszcz.
Zagotować.
Doprawić do smaku.
Zabielić 2 łyżkami śmietany. 
Podawać z ziemniakami.







26 komentarzy:

  1. ten żur musi być pyszny:-) a tak poza tym, to dziękuję za życzenia i ja Tobie życzę cudownych i pysznych Świąt :-D Pozdrawiam ciepło :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłem takiego żurku, a wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam kiedyś skosztować:) nawet niekoniecznie w Wigilię, bo warto:)

      Usuń
  3. Mmmm, przepysznie wygląda! Zdrowych, wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, u nas jest tylko barszcz z uszkami:-) Pięknych, magicznych, no i przede wszystkim smaczynych Świąt:-)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas jest i barszczyk i żur, tak się jakoś utarło i tak jest do dzisiaj:)
      Wesołych Świąt Marzenko:D

      Usuń
  5. Uwielbiam żurek! Jadłam go w zeszłym roku, kiedy święta spędzałam w górach :) Szkoda, że nie pomyślałam o jego przygotowaniu w tym roku :) Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przygotujesz w następnym roku;)
      Wspaniałych Świąt Ci życzę!

      Usuń
  6. u nie w domu nazywa się ta potrawa zalewajka grzybowa. nie jemy jej w wigilię, ale za to jemy ją bardzo często w zwykłe dni. bardzo lubię grzyby i kwaśne potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, nie znałam tego żurku pod taką nazwą:D

      Usuń
  7. U mojej mamy też obowiązkowo jest żurek.
    Wesołych Świąt Antenko!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Magicznych i przytulnych Świąt Bożego Narodzenia, dużo serdeczności i miłości w nadchodzącym Nowym Roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie za życzenia i nawzajem:D Magicznych Świąt zyczę!

      Usuń
  9. Wszystkiego dobrego Kochana! Miłej rodzinnej atmosfery i góry prezentów od Mikołaja;)) na pewno byłaś grzeczna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojjj i to jeszcze jak:D!
      Wszystkiego co najlepsze Karmel:)

      Usuń
  10. Pyszny musi być ;)

    Wesołych Świąt i bogatego Gwiazdora ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Odpowiedzi
    1. Kochana, Tobie również życzę wesołych, rodzinnych Świąt!

      Usuń
  12. U mnie zawsze zupa grzybowa jest drugą zupą, ale taki żur musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moja mama robi podobną. W te Święta zjadłam dwa talerze. Jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...