środa, 5 września 2012

"Gołąbki na lewą stronę"

 

Nie znam osoby, która nie lubiłaby gołąbków. My za nimi przepadamy. 

Dużo z nimi roboty, dlatego robię je zaledwie kilka razy w roku, ale każda poświęcona im minuta jest tego warta:)
Dzisiejsza wersja jest jednak sporo szybsza i tak samo smaczna. 
Takie gołąbki znam od wczesnego dzieciństwa, od kiedy zjadłam je po raz pierwszy u mojej cioci. Zauroczyły mnie od pierwszego kęsa,bo były nietypowe. Nie zawija się ich się w liście kapusty, tylko cały farsz miesza się z drobną posiekaną kapustą. 
Smakują jak klasyczne gołąbki. 

Od tamtego czasu przenieśliśmy przepis do naszego domu wraz z ich oryginalną nazwą - "gołąbki na lewą stronę".  Czemu na lewą? Nie mam bladego pojęcia. Taką nazwę usłyszałam u cioci i tak zostało do dzisiaj. 

Em dopiero po ślubie skosztował tej wersji.  Bardzo mu posmakowała, do tego stopnia, że ciągle upomina się o te "gołąbki na złą stronę";)

Składniki:


  • 1000g zmielonego, surowego mięsa wołowo- wieprzowego
  • woreczek ryżu
  • woreczek kaszy jęczmiennej
  • cebula
  • główka niedużej białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • karton (500ml) przecieru pomidorowego
  • 500ml bulionu
  • sól, pieprz i Vegeta do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do obtoczenia
Ryż i kaszę podgotować w osolonej wodzie ok. 10 minut.
Odcedzić.
Mięso zmielić.
Przełożyć do garnka.
Kapustę posiekać, sparzyć i odcedzić.
Wsypać do garnka z mięsem.
Dołożyć podgotowany ryż i kaszę.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Dorzucić do mięsa.
Czosnek przetrzeć przez praskę, dodać do mięsnej masy.
Całość przyprawić.
Dokładnie wymieszać ręką.
Uformować gołąbki.
Obtoczyć każdego w mące.
Włożyć na rozgrzany olej i podsmażyć do zrumienienia.
Podsmażone gołąbki przełożyć do naczynia żaroodpornego.Bulion połączyć z przecierem pomidorowym.
Zalać nim gołąbki.
Piec w piekarniku w 180-200C przez 1-1.5 godziny.
podawać gorące z sosem pomidorowym lub grzybowym.












Smakołyki na pikniki

21 komentarzy:

  1. Antenko, ja nie przepadam za gołąbkami... Twoje jednak są wyjątkiem:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa odmiana, uwielbiam gołąbki, kolejnym razem zrobię Twoim sposobem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam je! Dużo szybsze w wykonaniu i mam wrażenie, że nawet lepsze od tradycyjnych :) Jakoś bardziej czuć kapustę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie nazywają się "gołąbki po meksykańsku" i są faktycznie rewelacyjne:)) Miła odmiana od tradycyjnych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no to poznałam jeszcze "lepszą" nazwę na te gołąbki;)

      Usuń
  5. Bardzo lubię te gołąbki, dobrze smakują i tak szybko się je robi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł. Choć ja po prostu uwielbiam jeść tę kapustę dookoła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia takie robiła, bardzo je lubiłem, w przeciwieństwie do klasycznych, które zjem, ale nie jestem wielkim amatorem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wolę takie gołabki niż te oryginalne - zawijane

    OdpowiedzUsuń
  9. Podrzuć mi jednego, proszę! Skubane tak apetycznie wyglądają...!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. No i mam dzisiaj obiad,dziękuję.Takich jeszcze nie robiłem.Pozdrawiam Christopher

    OdpowiedzUsuń
  11. In addition, The Muscle Maximizer comes with a complete 9 week workout program for you to follow so you
    now have everything you need to get started right away and achieve the level of fitness you''.
    These days there are virtually 1000's of guys and females who are seeking to create muscle mass and strip off body body fat in purchase to transform the way their bodies' glimpse and really feel.
    In general, there is no doubt that the program Kyle Leon is a popular muscle
    building system for a good reason and this is definitely one of the most
    individual nutrients and online training
    programs today.

    Also visit my homepage Somanabolic Muscle Maximizer Review

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...