poniedziałek, 9 lutego 2015

Jeżyki




Jeżyki, to ciasteczka, które przygotowywałam jako dziecko.
Pamiętam, że były wtedy bardzo popularne.
Robiło się je bardzo często.
Były, szybkie, bo nie wymagały pieczenia, proste w wykonaniu, smaczne i słodkie:)

Ostatnio, naszła mnie na nie wielka ochota i z sentymentem do nich wróciłam.

Składniki do ich przygotowania podaję na "oko":)

Składniki:
  • 150g płatków kukurydzianych (u mnie z dodatkiem miodu)
  • 200g gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka masła
  • 100g rodzynek można wymieszać z suszoną żurawiną
  • 100g mieszanki orzechów ( u mnie włoskie i laskowe)
  • ok. 3 łyżki cukru pudru do smaku
Płatki kukurydziane lekko pokruszyć tłuczkiem.
Orzechy pokroić.
Czekoladę rozpuścić z dodatkiem łyżki masła.
Płynną czekoladę wymieszać z płatkami, orzechami, cukrem i rodzynkami.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Łyżką formować ciasteczka.
Jeżyki zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.








5 komentarzy:

  1. Pycha! Uwielbiam takie ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ciasteczka, na popołudniową słodką przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne z nich chrupaczki.:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...