piątek, 6 lutego 2015

Maxi King


 Proste, smaczne, szybkie do przygotowania, ciasto bez pieczenia, które swoją nazwę zaczerpnęło od popularnego batonika Kinder Maxi King.
Coś w tym musi być, bo ciasto smakiem przypomina wszystkim znany batonik.
Puszysty, mleczny krem, karmel i duża ilość orzeszków.

Czego można chcieć więcej?:)

Składniki:

mleczna masa
  • 3 szklanki pełnego mleka w proszku (nie granulowanego!)
  • 200g masła
  • 400g waniliowego serka homo
  • 0.4 szklanki cukru pudru
  • odrobina dowolnego alkoholu
dodatkowo
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • ok. 400g herbatników
  • 150g orzeszków ziemnych solonych
polewa
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki śmietany 18%
Masło utrzeć z cukrem pudrem.
Na przemian dodawać mleko w proszku i serek, ciągle miksując do uzyskania gładkiego kremu.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmarować połowę mlecznej masy.
Przykryć drugą warstwą herbatników.
Herbatniki posmarować masą kajmakową.
Przykryć kolejną warstwą herbatników.
Rozsmarować drugą część mlecznej masy.
Przykryć pozostałymi herbatnikami.
Zrobić polewę.
Czekoladę rozpuścić w dwóch łyżkach mleka.
Dodać śmietanę.
Posiekać orzeszki, wymieszać z polewą.
Powstała polewą polać ciasto.
Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
















17 komentarzy:

  1. Ten wypływający ze środka karmel kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SUUPEER! PYSZNOŚCI...ZAPRASZAM NA ''CIASTO PYCHOTKA WG ANASTAZJI''
    POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/03/ciasto-pychotka-siostry-anastazji.html

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! czysta rozpusta ;) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że to ciasto skradło by moje serce ( czy też raczej podniebienie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. O matko, alez to musi być smaczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładnie i słodziutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda świetnie - zapisuję do zrobienia, bo wydaje się naprawdę łatwe!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam tego batonika, ale Twoje ciasto jest pewnie jeszcze lepsze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda rozpustnie, ale równocześnie tak pysznie, że chyba nie będę w stanie się mu oprzeć!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto grzeszne, ale warte tego grzechu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zdjęcia :) Robiłam kiedyś to ciasto, choć chyba z trochę innego przepisu. Smaczne i słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ piękne ciasto ! Chętnie bym zjadła! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo słodko, ale fajnie :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  14. To ciacho musi być MEEGA SŁODKIE! <3 Ale uwielbiam takie.. aż wstyd się przyznać mi to nigdy nie przeszkadza, mogę zjeść nawet 2 kawałki ;D

    OdpowiedzUsuń
  15. czy to jest przepis na dużą blachę 20x30? jeśli nie, to na jaką, żebym wiedziała jak zwiększyć składniki :)
    pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...