wtorek, 16 grudnia 2014

Ciasto piernikowe z kremem dyniowym




Wszędzie zrobiło się już świątecznie, pora by i u mnie zapachniało świętami:)

Zachciało mi się takiego konkretnego, bardziej tortowego  (ale nie tortu;)) ciasta, z jakąś dobrą masą.
W okresie bożonarodzeniowym musiało paść na uwielbiany przeze mnie piernik. 

Dlatego zapraszam dzisiaj,  iście zimowe, świąteczne, cudowne, ciasto piernikowe z aksamitnym kremem dyniowym. 

To wyśmienita alternatywa, dla klasycznego piernika, który mógł się nam już znudzić;)

Wspaniały, wilgotny, puszysty, korzenny piernik, przełożony dla urozmaicenia, kwaskowymi powidłami śliwkowymi i  delikatnym kremem dyniowym. 
Żeby tego było mało, całość wieńczy gruba warstwa czekolady i chrupiących orzeszków:)
Mmmmmmmmm.... poezja smaku.

Cud, miód i orzeszki;)

Inspiracja pochodzi z bloga Jak Smakuje.


Składniki:


piernik 

  •  1/2 szklanki wody 
  • 1 szklanka cukru kryształu (200 g) 
  • 3/4 szklanki oleju 
  • 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao 
  • 5 jajek 
  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków   
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (225 g)  
  • 1 łyżka przyprawy do piernika  
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

krem dyniowy

  •  500 g schłodzonego serka kremowego (np. mascarpone)
  • 400 g schłodzonego puree z dyni (można kupić gotowe lub zrobić samemu*)
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej do smaku)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku (8 g)
  • 2 łyżki wody (30 ml)

polewa czekoladowa

  • 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady posiekanej
  • 1 łyżka masła

 dodatkowo

  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych (220-250 g)
  • 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • cynamon do oprószenia

Olej, wodę, cukier kryształ i kakao zagotować.
Zostawić do ostygnięcia.  
Mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać do miski.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo drobny cukier do wypieków. Następnie dodać wszystkie żółtka i ubijać do otrzymania puszystej, kremowej masy. 
Wlać wystudzoną mieszankę i delikatnie wymieszać do połączenia składników. 
Dodać przesiane składniki i ostrożnie zamieszać.
Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia i powoli wlać mieszankę. 
Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 – 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przekroić ostrym nożem na dwa blaty.
Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia. 
Postawić na ogniu i podgrzać (nie zagotowujemy!) do całkowitego rozpuszczenia. 
Zdjąć z palnika.
Kremowy serek zmiksować z dodatkiem cukru pudru na gładką, gęstą masę. 
Pod koniec miksowania dodać cynamon i puree z dyni (dynię obieramy ze skórki, wydrążamy środek, kroimy na kilka części i pieczemy w naczyniu żaroodpornym do miękkości – miksujemy).  Krem dosłodzić do smaku jeśli jest taka potrzeba. 
Dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować do całkowitego połączenia.
W rondelku podgrzać śmietankę i masło (nie zagotowujemy!).
Zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. 
Wymieszać do połączenia składników.
W blaszce po cieście ułożyć 1 blat, nasączyć go połową kawy i posmarować równo powidłami. Wyłożyć krem, zostawiając jedną szklankę do dekoracji. 
Na rozsmarowany równo krem wyłożyć drugi blat i nasączyć go pozostałą kawą. 
Na wierzch wylać gęstniejącą polewę czekoladową i rozprowadzić równo przy pomocy szpatułki. Posypać posiekanymi orzechami, ozdobić pozostałą częścią kremu i posypać cynamonem. 
Schłodzić w lodówce.











    Korzenne przysmaki Piernik świąteczny, piernik staropolski na święta Wigilia 2014 Świąteczne słodkości!

    7 komentarzy:

    1. robiłam, jadłam i bardzo polecam :)

      OdpowiedzUsuń
    2. to ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

      OdpowiedzUsuń
    3. bardzo smaczne ciasto :) Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    4. Zapragnęłam zjeść kawałeczek. Zdjęcie nr 3 od końca szlenie mi sie podoba. Te 3 ukrojone kawałki, wprost czekaja tylko na mnie :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      OdpowiedzUsuń
    5. podoba mi się ta alternatywa, krem i piernik czyli 2 w1 :)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...