czwartek, 11 kwietnia 2013

Ciasteczka owsiane z żurawiną



Faza na ciasteczka owsiane, w naszym domu, trwa w najlepsze.
Odkąd chłopcy zakosztowali tych pierwszych, ciągle domagają się następnych.
Dlatego też, piekę je w kółko, z przeróżnymi dodatkami, w różnych proporcjach.
Jedne się kończą, z piekarnika wychodzą już kolejne;)
Ponoć, co wersja, to jeszcze lepsza:)
Tym razem na stole zagościły, bardzo przyjemne, ciasteczka owsiane z żurawiną, prawie bez dodatku mąki.
Żurawina idealnie nadaje się do słodkich wypieków.
Bardzo nam posmakowały, bo nie są za słodkie, a dzięki żurawinie, orzeźwiające w smaku. 
Łakomczuchy były w siódmym niebie;)

Składniki:
  • 200g płatków owsianych
  • 150g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 1 jajko
Masło utrzeć z cukrem na puch.
Dodać jajko.
Zmiksować.
Dodać mąkę, proszek, płatki owsiane, żurawinę.
Wymieszać.
Formować płaskie ciasteczka (porcja ciasta nie powinna być większa od wielkości orzecha włoskiego).
Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia (pamiętając o zostawieniu miejsca pomiędzy ciasteczkami).
Piec  170C ok. 15 minut.









42 komentarze:

  1. Pyszne ciasteczka. Owsiane są naprawdę bardzo smaczne, a dodatkowo z moją ukochaną żurawiną:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smaczne i zdrowsze od zwykłych ciastek;)

      Usuń
  2. O tak takie z żurawiną są przepyszne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żurawina fenomenalnie nadaje się do takich wypieków:D

      Usuń
  3. och skąd ja to znam:) u mnie też co chwilę są jakieś ciacha:) z żurawiną -pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie chciałam być gorsza więc też zaczęłam;) hehe

      Usuń
  4. Wcale się nie dziwię, że tak zajadają bo trudno im się oprzeć! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O! To coś dla mnie i mojego Łasucha ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają lepiej niż kupne.bardzo ładne zdjęcia zrobiłaś. idealne na drugie śniadanie do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie wiem czy wyglądają lepiej niż kupne, ale na pewno smakują o niebo lepiej;)

      Usuń
  7. są przepyszne, również często je robię... nawet czasem jako słodki podarunek dla bliskich mi osób :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie zbyt rzadko używam w kuchni żurawinę, trzeba to szybko zmienić. Ciasteczka smakowite:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, żurawinka do wypieków jest super:)

      Usuń
  9. Oglądając ciasteczka nabieram ochoty, by je zrobić, a potem zwycięża ciasto, albo coś na ostro, Twoje smakowite, częstuje sie z ochotą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rozumiem cię doskonale;) ja dłuuugo tez tak miałam:)

      Usuń
  10. a ja mam właśnie ochotę na coś słodkiego. Wyciągam łapkę :-D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam ciasteczka z żurawiną :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka przepyszne, ale, nie wiem jak to się stało... po włożeniu do piekarnika zrobiła się z nich jedna masa (zachowałam odstępy). :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najwidoczniej jednak za duże porcje wylądowały w piekanriku:/ moje, choć urywałam kawałki wielkości orzecha włoskiego,o również w niektórych miejscach posklejały się ze sobą:)
      Nie jest to jednak duży problem, ponieważ zaraz po upieczeniu ciasteczka sa mięciutkie i można je pokroić nożem na porcje:)

      Usuń
  13. Cisteczka podczas pieczenia rozlały mi się na blaszcze i powstało jedno wielkie ciastko... co zrobiłam źle?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością jest, to ten sam problem co wyżej.
      Za duże porcje ciasta, za małe odstępy od ciasteczek.
      Kulka, z której formuje się ciasteczko nie powinna być większa niż od wielkości orzecha włoskiego

      Usuń
    2. nie wiem... Robie wszystko zgodnie z przepisem i zrobiłam drugi raz. Nie posklejały się, ale wyszły płaskie i w ogóle nie chciały odejść od papieru, porażka. Chyba sobie odpuszcze, skoro tak łatwy przepis mi nie wychodzi.

      Usuń
    3. płaskie miały wyjść:) moje też takie wyszły, a za odejście od papieru odpowiada sam papier;) dużo piekę,kupuję różne papiery i przyznam się, że papier papierowi nierówny:/ też kiedyś miałam problem z tym żeby odkleić od któregoś pizze, a piekę ją regularnie i nigdy nie zdarzył mi się problem typu, przyklejona pizza do papieru!:O Teraz mam nauczkę i zawsze wybieram ten droższy papier typu np. "Jan Niezbędny".

      Usuń
  14. Mnie też się masa zlała w jedną całość po włożeniu do nagrzanego piekarnika. Szkoda, że podając przepis nie napisała Pani jakiej wielkości powinny być kulki... Dla kogoś, kto taki wypiek robi pierwszy raz wiele rzeczy nie jest tak oczywistych ;-) Poza tym co znaczy "utrzeć masło z cukrem"? Czy to synonim zmiksowania? Wiem, wiem wyjdę na kretynkę, ale moja przygoda z pieczeniem/gotowaniem dopiero się zaczyna :-))
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS Korzystałam z Pani przepisu na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasteczka-owsiane-z-zurawina
      a tam nie było informacji o wielkości kulek. Widzę, że na tej stronie już jest :-)

      Usuń
    2. ciasteczka posklejały się podczas pieczenia, z pewnością dlatego, że porcje ciasteczek były za duże, a odstępy pomiędzy nimi za małe.
      Przepis pewnie zassał się na stronę z pierwszego tłoczenia przed wprowadzeniem mojej poprawki odnośnie wielkości ciasteczek.
      Pomiędzy utarciem, a zmiksowaniem jest duża różnica, dlatego napisałam utrzeć:) Zmiksować można szybko, jedynie do połączenia się składników. Ucieranie, to dłuższe miksowanie. W tym przypadkiem masło wraz z cukrem trzeba utrzeć na puszystą masę:)

      Usuń
    3. Dołączam do grupy osób, ktorym wypiek nie wyszedł. Proponuje autorce umieścić na stronie zdjęcie ciasteczek przed upieczeniem, rozłożonych na blaszce do pieczenia. Wtedy może łatwiej będzie ocenić wielkość ciasteczek surowych i odstępy między nimi. Mam też pytanie ile sztuk ciasteczek powinno wyjsc z tego przepisu?

      Usuń
    4. w przepisie wyraźnie jest napisane, jakiej wielkości powinny być ciasteczka przed upieczeniem, porcja ciasta nie większa od wielkości orzecha włoskiego.
      Na blaszce rozłożone były po 3 w rzędzie.
      Piekarnik piekarnikowi nie jest równy wielkościowo, więc ilości ciasteczek upieczonych w jednej partii nie jestem w stanie podać.
      W poprzednim piekarniku (większym upiekłabym pewnie ok. 12 ciasteczek na jednej blaszce. W tym który mam teraz nie weszłoby więcej niż 9.
      Ciasteczek wyszło ok. 20-24.

      Usuń
  15. Ciasteczka bardzo latwe w przygotowaniu i przepyszne. Nie mialam zadnych problemow z ciastem, byc moze dlatego ze do masy dodalam ok 3 lyzki wiorkow kokosowych, ktore wciagaja nadmiar wilgoci i w piekarniku ciasteczka nie rozlatuja sie, nie zlewaja , nie sklejaja ze soba. Bez watpienia mozna dac mniej cukru, ja dalam 100 gram. Mysle ze nastepnym razem zastapie go miodem. Poniewaz moja zurawina byla dosc duza, dalam takze jej mniej, dzieki czemu nie bylo problemu z formowaniem ciasteczek. Dziekuje za przepis, zapisany w notatniku a teraz musze pilnowac puszki z ciasteczkami, bo rodzina probuje zjesc wszystkie te ciasteczka juz teraz ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. uwielbiam twoje przepisy czesto z nich korzystam. jestem zwolenniczka zdrowej kuchni i ten CUKIER mi tu nie pasuje.Dobrze by bylo zamienic go czyms innym np. miodem tylko jakie proporcje?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...