środa, 6 marca 2013

Ekspresowy torcik brzoskwiniowy



Ten lekki, delikatny i ekspresowy torcik powstał tak naprawdę przypadkiem.
Na pewno nie był  przewidziany w moich planach.
Można powiedzieć, że stał się efektem ubocznym Lamingtonów, które ostatnio piekłam i gdyby nie one, tort z całą pewnością by nie powstał.

Biszkopt na Lamingtony wyszedł urodziwy, można rzec - ogromny. 
Po wykorzystaniu połowy stwierdziłam, że mam ich już dla całego plutonu wojska, a do tego polewa była na wyczerpaniu:) 
Takim sposobem, zostałam z połową wolnego biszkopta, do dowolnego spożytkowania. 

Narodził się wtedy spontaniczny pomysł, na ekspresowy torcik, z tego co akurat było w lodówce.
Efekt zadowolił nasze podniebienia, torcik wyszedł pyszny! 

Dokładnie taki jaki lubimy najbardziej: lekki, delikatny, aksamitny, mocno naponczowany, brzoskwiniowy, iście wiosenny!:)

Składniki:
  • biszkopt z ulubionego przepisu (ja wykorzystałam połowę biszkopta z przepisu na Lamingtony, które ostatnio piekłam)
  • puszka brzoskwiń wraz z sokiem
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 250g serka mascarpone
  • 100g konfitury brzoskwiniowej
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • 1 śmietan fix
Upieczony biszkopt przekroić na połowę.
Naponczować sokiem spod brzoskwiń.
Dolny blat posmarować konfiturą brzoskwiniową.
Śmietanę ubić z cukrem i fixem.
Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone.
Ubijać do połączenia się składników.
3/4 masy rozsmarować na dolnym blacie.
Gęsto poukładać na niej pokrojone brzoskwinie.
Przykryć drugim blatem.
Pozostałą częścią masy udekorować tort.
Włożyć na kilka godzin do lodówki.








Kulinarny Dzień Kobiet

25 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie i soczyście :)
    Częstuję się na śniadanko kawałkiem.
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, zjadłabym ze dwa kawałki! ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Antenko, lubisz się znęcać - prawda?;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! po prostu idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. ach kipi wiosną ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba zaraz zjem go oczami:) Wygląda przecudnie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bajeczny widok!
    Rzucam się na kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  8. Sięgam po kawałek, dziękuję, smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam brzoskwinie chętnie wypróbuję ten przepis na torcik:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda obłędnie, aż slinka leci:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Słoneczny brzoskwiniowy kolor od razu sprawia, że się uśmiecham :) Pyszności - dobrze, że zostało Ci tego biszkoptu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...