poniedziałek, 1 października 2012

Bułeczki dyniowe


 
Po zupie dyniowej i ciasteczkach, przyszła pora na bułeczki. 

Pomysł znalazłam na blogu Tomka, wyglądały tak smacznie, że po prostu musiałam je upiec!
Dzięki dodatkowi imbiru, curry i pieprzu cayenne, bułeczki wyszły bardzo aromantyczne, żółciutkie, a przy tym kapitalnie miękkie w środku z miło chrupiącą skórą na zewnątrz.

Szczerze polecam.

Składniki (na ok. 6 bułeczek): 
  •  150g mąki pszennej
  • 50 mąki kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 150g obranej dyni 
  • 2cm kawałek imbiru
  • woda 
  • jajko/mleko do posmarowania
Dynię obrać i pokroić w kostkę. 
Imbir posiekać bardzo drobno lub zetrzeć na tarce. 
Dynię i imbir udusić na małym ogniu przez ok. 10 minut w niewielkiej ilości wody.
Ugotowaną dynię rozgnieść widelcem lub zmiksować, wystudzić.
Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać dynię i dokładnie wymieszać. 
Jeżeli ciasto jest za mało wilgotne dodać odrobinę wody.
Ciasto zagniatać do czasu aż stanie się jednolite (ale nie wyrabiać go zbyt długo). 
Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. 
Z gotowego ciasta uformować 6 bułeczek (lub 4 większe).
Ułożyć na blaszce i odstawić na 15-20min do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte bułeczki ponacinać.
Wierzch posmarować jajkiem lub mlekiem. 
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.








Dyniowe przysmaki

46 komentarzy:

  1. Ładny kolorek mają, takie złotka wyszły. ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie poczęstuję się jedną. Jak wstanę będzie na śniadanko jak znalazł:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne Ci wyszły :) Trzeba im przyznać, że kolor mają niesamowity, takie słoneczka na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. śliczne, apetyczne, tylko schrupać na śniadanie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny kolor jest tych buleczek!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak:) wszystko z dodatkiem dyni wychodzi w niesamowitym kolorze!

      Usuń
  6. Cudowne bułeczki!
    I jaki kolor.
    Moja ukochana dynia ma tyle zalet.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również uwielbiam dynię:) można ją wszechstronnie wykorzystać:D

      Usuń
  7. Przepięknie wyszły! Ja też piekłam bułeczki dyniowe, ale nie dodawałam przypraw. Następnym razem to zrobię - musiały smakować doskonale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to wypróbuj kiedyś przyprawy, wyjdą aromatyczniejsze, idealne do wytrawnych kanapeczek:D

      Usuń
  8. Wspaniałe bułeczki, mają cudowny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm wyglądają jak takie piękne pomarańczowe kajzerki ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczki paprykowe już jadłam ale dyniowe ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Do takich wypieków nikt nie musi mnie długo namawiać :-)
    Zapisuję do zrobienia, bo bułeczki wyglądają obłędnie!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się podobają:) koniecznie pochwal się efektem;)

      Usuń
  12. Oj dużo tych wypieków dyniowych ostatnio!
    Bardzo efektowny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dużo wypieków, bo wszystko co dyniowe jest smakowite:D

      Usuń
  13. Bardzo chętnie zabrałabym ze sobą taką bułeczkę na jutrzejsze drugie śniadanie do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękne bułeczki, choć z dynią jeszcze nie próbowałam, na pewno skorzystam z przepisu, wyglądają bardzo apetycznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Antenko,

    cudowne bułeczki! Wydaje mi się, że są absolutnie idealne na jesień. Wyglądają bardzo, ale to bardzo apetycznie.

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  16. Bułeczki kuszą swym wyglądem! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. też miałam je robić, ale kupiłam dynię i zużyłam na chlebek, od tego czasu dyni nie kupiłam

    OdpowiedzUsuń
  18. alez one musza byc pyszne :)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  19. ooo jeeejkuuu! *__* a mi się już dyniowe pure skończyło, a z chęcią bym upiekła tak urocze, dyniowe kajzerki *___* chyba muszę przytachać do domu nową dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolor mają po prostu niesamowity :) Musiały pachnieć obłędnie :)
    W składnikach ani przepisie nie ma curry - dawałaś, czy nie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upsss coś mi umknęło przy pisaniu:)dzięki za czujność:D

      Usuń
  21. Ale ładne ;))) Daj jedną :D albo dwie! ;))

    OdpowiedzUsuń
  22. jejku jakie żółciutkie! no rewelecyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Came out beautifully! I also baked pumpkin muffins, but I did not add spices. Next time I'll do it - had to taste great!
    Buy FFXIV Gil
    Final Fantasy XIV A Realm Reborn - Headstart DLC

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...