wtorek, 23 grudnia 2014

Paszteciki z pieczarkami do barszczu




Paszteciki z pieczarkami do czerwonego barszczu, mogą być świetną alternatywą dla wigilijnego barszczu z uszkami.

Sprawdzą się również jako szybka, smaczna, ciepła przekąska, podczas zbliżającego się wielkimi krokami, Sylwestra i imprez karnawałowych.
Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, pierwsze znikają ze stołu.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, czosnek suszony do smaku
  • żółtko
Pieczarki i cebulę obrać, zmielić.
Podsmażyć na rozgrzanym maśle.
Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Ciasto francuskie rozwinąć.
Na cieście ułożyć pasek farszu.
Farsz przykryć drugim paskiem ciasta.
Zlepić brzegi.
Ciasto pokroić w paski o podobnej szerokości.
Paszteciki posmarować żółtkiem.
Ponacinać.
Paszteciki piec ok. 20-25 minut w 190C.
Podawać na ciepło/zimno z barszczem.









Wigilia 2014

8 komentarzy:

  1. Wyglądają doskonale! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie się prezentują. Gdybym nie zrobiła uszek do barszczu to kto wie... Ale chętnie zrobię takie paszteciki na inną okazję :)
    Anetko, Wesołych Świąt. Radosnych, rodzinnych i miłego wypoczynku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. barszczyk i paszteciki wystarczą mi na całe święta. W sumie to nie potrzebuję już nic więcej. Pyszne !

    Wesołych świąt życzymy i pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. Na Wigilijna Wieczerzę w sam raz :)
    Pozdrawiam Świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne nie tylko na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie barszcz na święta zawsze z uszkami, ale paszteciki też lubię podjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. just blogwalking.. Nice post and have a nice day :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...