sobota, 3 maja 2014

Korma z kurczaka



Korma z kurczaka, to zdecydowanie jedne z naszych ulubionych smaków. 
Kuchnia hinduska pochłonęła nas bez reszty, a my oczarowani tymi wyrazistymi, pełnymi aromatów daniami bez końca eksperymentujemy.

Korma z kurczaka, to jedno z najpopularniejszych, najbardziej znanych potraw hinduskiej kuchni.
 
Dodatek dużej ilości, mieszanki  aromatycznych przypraw, sprawia, że to z pozoru delikatne i łagodne danie, zyskuje niesamowitego, orientalnego "pazura";) 
Muszę również wspomnieć o fenomenalnym, aksamitnym, gęstym sosie, który jeszcze bardziej dopieszcza kubki smakowe jedzącego - obłęd!

Polecam każdemu!

Składniki:
  • 600g mięsa z piersi/udek z kurczaka
  • 300ml rosołu
  • 250ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • 130ml jogurtu naturalnego
  • 100g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka cukru
  • 1 -2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 -6cm świeżego imbiru
  • 1 kora cynamonowa
  • 3 liście laurowe
  • 0.5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 - 1.5 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki masła
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól do smaku
Posiekaną cebulę, przetarty czosnek, starty na tarce imbir, przełamaną korę cynamonową, liście laurowe, pieprz, kolendrę i curry przesmażyć na łyżeczce masła.
Powstałą pastę zalać bulionem, dodać przecier, cukier, dosolić do smaku.
Sos zagotować.
Trzymać go na małym ogniu w trakcie dalszych czynności.
Kurczaka drobno pokroić.
Mięso podsmażyć na reszcie masła.
Podsmażonego kurczaka dodać do gotującego się sosu, doprowadzić do wrzenia.
Jogurt zmiksować z orzechami i kokosom, dodać do sosu.
Całość gotować jeszcze chwilę, do momentu aż sos zacznie gęstnieć.
Gotowe danie podawać z ryżem.
Przed podaniem kurczaka posypać płatkami migdałowymi. 










11 komentarzy:

  1. faktycznie smaków tyle, że nawet w szafie i lodówce razem wzięte, nie ma ich wszyskich.
    Jesli całość nie jest słodka, to sie piszę !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, absolutnie:) całość jest wspaniale kremowa i przyjemnie pikantna;) nie doszukacie się tam słodyczy;)
      Pozdrawiam majowo!

      Usuń
  2. chętnie bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mnie bardziej smakuje z udek kurczaka :) i tez uwielbiam <3 bardzo apetyczne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie połączenie smaków, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubimy takie dania! pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  6. moje smaki, są wyraziste i tak pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. muszę to koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo apetycznie. Nie robiłam takiego dania, ale czuję, że idealnie trafia w moje smaki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...