wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasto styropian

Ciasto styropian


Pod ta dziwnie brzmiącą nazwą, kryje się smakowite, sernikopodobne ciasto.
Piszę sernikopodobne, ponieważ  w wyglądzie i smaku, styropian do złudzenia przypomina sernik.
Tyle, że sernikiem nie jest;)

Nawet Em, jedząc pierwszy kawałek twierdził, że nie możliwe, żeby to nie był sernik, żeby ciasto, które konsumuje, nie zawierało, ani grama białego sera;)

Dlatego, fani sernika będą zachwyceni, smakiem tego "oszukanego" wypieku, który z całą pewnością, smakiem dorówna nie jednemu, najlepszemu sernikowi.

Styropian, to taka lżejsza, delikatniejsza alternatywa, dla klasycznego sernika.
Kruche chrupiące, ciasto, przełożone warstwą, rozpływającej się w ustach śmietankowej masy, z dodatkiem kokosu.

Po prostu paluszki lizać!

Składniki:

ciasto
  • 450g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowego)
  • 5 żółtek
  • 250g masła
  • 2 łyżeczki proszku di pieczenia
masa śmietanowa
  • 1200ml śmietany 18% (ja dałam 1000ml 18% i 200ml 30%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 200g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki an ciasto zagnieść.
Schłodzić w lodówce.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli.
Śmietanę połączyć z cukrem, budyniem, proszkiem i wiórkami kokosowymi.
Delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Połową ciasta wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia ( u mnie forma 30x 25cm).
Na ciasto wylać masę.
Drugą połowę ciasta zetrzeć na tarce i posypać nim wierzch.
Ciasto piec ok. 55-60 minut w 180C.
Upieczone ciasto wystudzić.

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

Ciasto styropian

35 komentarzy:

  1. Nazwę to wymyśliłaś,nie powiem ciekawą.Myślę że dobrze smakuje,czytając składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pod taką nazwą, to i ja poznałam to ciacho, sama się dziwię skąd ona się wzięła:D

      Usuń
    2. Czy śmietana 18% ma być kwaśna czy słodka?

      Usuń
    3. śmietana słodka to 30% lub kremówka 36%
      pozdrawiam

      Usuń
    4. Dziękuje i rozumiem,że 18% to śmietana kwaśna.W sobotę będzie nowe ciasto <3

      Usuń
  2. Też piekłam styropian, to jedno z moich ulubionych ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Zjadłabym do kawci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś zrobiłam to ciasto. Tak szybko zostało zjedzone, że nie zdązyłam zrobić zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne! I faktycznie wygląda jak sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wasze ciasto też wygląda pysznie : ) Myślę że moim chłopakom też będzie smakowało.

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mi same rączki się rwą, żeby podskubać:) Robię i bardzo lubię to ciasto. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pozwól, że się poczęstuję :]
    Wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nazwa może nie zachęca do konsumpcji, ale wygląd już tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka ! :) U mnie zniknęło w mgnieniu oka :)
    Zapraszam : http://pp-popolsku.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Tyyyyyle dobrego o nim słyszałam! Muszę i ja w końcu zrobić, bo Twój wpis tylko mnie w tym utwierdził :))) Ciasto wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto jest pyszne. Robilam dwa razy, bardzo nam smakowało i chyba znowu bym zjadła ;-)
    Pięknie wygląda u Ciebie.:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wygląda! Uwielbiam je, dobre na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dawno tego ciasta nie jadłam:-) Apetyczne zdjęcia:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Też słyszałam o tym cieście:) nie miałam okazji jednak jeść:) prezentuje się pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi sie nazwa, ale jeszcze bardziej podoba mi sie pomysl na sernik bez sera! Wspaniale wyglada, na pewno do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja kocham serniki :) a taka alternatywa brzmi smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  18. kiedyś często to ciasto robiłam :) teraz się nam znudziło :) ale jest pyszne! i chyba nie mam go nawet na blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. robiłam z wiśniami mrożonymi pyszne

    OdpowiedzUsuń
  20. ciągle o nim sobie przypominam i ciagle nie mogę się za niego wziąć:P

    OdpowiedzUsuń
  21. Wczoraj nie mają pomysłu na ciasto, wpisałam w google "ciasto niedzielne" i tak przeglądając różne zdjęcia na różnych blogach trafiłam tutaj. Udało się super:) moja mama, która jest raczej moim krytykiem kulinarnym pochwaliła je:) zastanawiam się tylko czy można je mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  22. ciasto super szybko się robi pozdrawiam t

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...