poniedziałek, 11 listopada 2013

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym, to moja ulubiona wersja smakowa klopsików.

Klasyczny sos śmietanowy, z dodatkiem dużej ilości świeżego koperku, smakuje wszystkim moim domownikom  i sprawia, że taki obiad zawsze zjedzony jest do ostatniego kąska;)

Składniki:
  • 1 kg dobrego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 pęczek koperku
  • ok. 0.5 - 0.7l rosołu ( u mnie mięsno-warzywny) 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kajzerka
  • 2-3 łyżki śmietany 12%/18%
  • 1-2 łyżki mąki + mąka do  obtoczenia pulpetów
  • sól, pieprz, papryka do smaku
  • olej do smażenia
Bułkę namoczyć, odcisnąć, posiekać.
Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju.
Mięso połączyć z cebulą, posiekaną kajzerką, roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką.
Masę mięsną dokładnie wyrobić.
Jeżeli jest taka potrzeba, mięso jest za luźne, dodać trochę bułki tartej ( nie za dużo by klopsiki nie wyszły twarde).
Z mięsa formować niewielkie pulpeciki.
Obtoczyć je w mące i podsmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
Podsmażone pulpeciki zalać rosołem.
Koperek posiekać, dodać do mięsa.
Mięso wraz z koperkiem dusić kilka minut na małym ogniu.
Pod koniec duszenia, zagęścić i zabielić sos.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek gorącego sosu.
Powstałą mieszankę wlać na patelnię, do duszącego się mięsa.
Całość zagotować.
Jeżeli jest taka potrzeba, doprawić do smaku: solą, pieprzem i papryką.
Podawać np. z ziemniakami puree, albo ryżem. 



Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym


21 komentarzy:

  1. lubię takie obiadki i sama też dość często robię podobne pulpeciki:) mniam! bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna klasyka!:) również moje ulubione to koperkowe i pieczarkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepadam za takimi... dosłownie!

    OdpowiedzUsuń
  4. MMmm, smakowite pulpeciki. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawdę pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  6. Koperkowy sos do klopsików jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam! Narobiłaś smaka, teraz muszę zrobić! :))

    OdpowiedzUsuń
  8. lubimy, lubimy bardzo taki sosik!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo często goszczą w mojej kuchni, ale w sosie pomidorowym, a w koperkowym rzadziej, a widzę,że w koperkowym też pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wieki nie jadłam, a uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. pulpeciki TYLKO w sosie koperkowym

    OdpowiedzUsuń
  12. To ja się po prostu wpraszam na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak to delikatnie wygląda, a koperkiem pachnie aż u mnie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile pysznych zdjęć narobiłaś!!! Ludzie, ja bym tak jednego chociaż tego pulpecika zjadła!!! Pychotkowo wyglądają!:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie delikatne te pulpeciki! Pamiętam, że jako dziecko ich nie znosiłam, ale teraz chętnie bym powróciła do tego smaku. I koniecznie sos z koperkiem! :))

    OdpowiedzUsuń
  16. zazwyczaj sosik koperkowy używam do ryb, ale z klopsikami też musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie je robię tylko w wersji z mielonym indykowym. Dziękuję za inspirację na obiadek :))) Pachnie doskonale, smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...