niedziela, 24 listopada 2013

Czekoladowe cupcakes z cukinią



Uwielbiam warzywne wypieki, a szczególnie słodkości z dodatkiem cukinii.

Te mocno czekoladowe, wilgotne, puszyste babeczki z cukinią i pierzynką aksamitnego kremu, to chyba moja ulubiona wersja cupcakes.
Dla mnie, to babeczki idealne!

Szczerze polecam!

Składniki:
  • 170g mąki
  • 50g masła
  • 120g cukru
  • 1 szklanka startej na dużych oczkach cukinii (ze skórką)
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki jogurtu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 0.4 szklanki oleju
  • 30g kakao
  • 0.4 tabliczki czekolady
krem
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru
Masło utrzeć na puszystą masę.
Dodać olej i dalej ucierać.
Następnie dodawać po jednym jajku.
Kolejno dodawać: proszek. cukier, sodę, mąkę, jogurt i kakao.
Wszystko zmiksować.
Czekoladę  i cukinię zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
Dodać do masy i wymieszać całość łyżką.
Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Łyżką nabierać masę i wypełniać nią wnętrza papilotek.
Babeczki piec w 160C-180C ok. 20 minut.
Upieczone babeczki wystudzić.
Zrobić krem.
Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać cukier i mascarpone.
Zmiksować do połączenia się składników.
Przy pomocy rękawa dekorować masą wystudzone cupcakes.
Babeczki schłodzić kilka godzin w lodówce.









31 komentarzy:

  1. Uroczo wyglądają :) Uwielbiam słodkie wypieki "nadziane" warzywami! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze napisane;) owszem, są nieźle nadziane warzywami;)

      Usuń
  2. Piękne są. Pyszne i ładnie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo je się Majanko w pierwszej kolejności oczami;)

      Usuń
  3. mniam:) jedną bym porwała, choć nie powinnam bo moja waga ostatnio zwariowała:P albo to zima tak na nią wpływa:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha
      oj tam oj tam ! jedna nie zaszkodzi;)

      Usuń
  4. Ciasto z cukinią jest przepyszne, więc babeczki również muszą być genialne! A dodatek czekolady i ta kremowa czapa sprawiają, że jeszcze bardziej mam na nie ochotę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak samo ciacho jak i babeczki są genialne:)
      cukinia+ czekolada= duet idealny!

      Usuń
  5. pychotka, fajne babeczki, no i krem śmietanowy z mascarpone - uwielbiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam warzywne wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo mi się podobają marchewkowe, buraczane czy cukiniowe ciacha, ale jakoś mam opory, by sama je przygotować. Babeczki cudne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, to porzuć swoje opory, warzywne wypieki są cudowne:) Piekłam i marchewkowe i buraczane i cukiniowe, każde ciasto wspaniałe! I wbrew pozorom nie wyczuwa się w nich warzyw:)

      Usuń
  8. Robiłam kiedyś cukiniowo-czekoladowe muffinki i były super :) nie mam wątpliwości, że takie cupcakes z kremową czapeczką również są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ojej, bardzo fajne muffinki :) Mięciutkie, wilgotne i cudnie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...