środa, 30 października 2013

Zdrowe, marchewkowo - dyniowo - orzechowe ciasteczka FIT



Mój starszy synek, miał w przedszkolu zajęcia o zdrowym odżywianiu i zdrowym trybie życia. W ramach tych lekcji, każdy przedszkolak, dostał zadanie, przygotować w domu wraz z rodzicami, jakiś zdrowy deser. Przepis trzeba było zapisać i przynieść do przedszkola.

Nie musieliśmy długo myśleć, co przygotujemy. 
Decyzja zapadła w kilka sekund. 
Musiały, to być nasze ulubione, ciasteczka owsiane. 
Trzeba było jedynie, pokombinować ze składnikami i dodatkami, tak aby przekąska stała maksymalnie zdrowa;) 

Zdecydowałam, że tym razem upiekę marchewkowo- dyniową, wersję ciasteczek owsianych. Zrezygnowałam z dodatku tłuszczu oraz  zbędnego cukru, a ciasteczka dosłodziłam naturalnym miodem i rodzynkami.

Wyszły pyszne! 

Aromatyczne, pachnące, mięciutkie, pełne chrupiących kawałków orzechów, a przy tym słodkie:)   

Dokładnie takie jakie powinny wyjść.

Zanim się obejrzałam zniknęły ze stołu:) Ale takie ciasteczka można wsuwać bez zbędnych wyrzutów sumienia!

Składniki (na ok. 30 ciasteczek):
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (u mnie żytnia)
  • 1 szklanka startej marchewki (na małych oczkach)
  • 0.5 szklanki puree z dyni (można zastąpić np. musem jabłkowym)
  • 0.5 szklanki posiekanych orzechów (u mnie mieszanka: laskowe, włoskie, pekan, migdały, ziemne)
  • 0.5 szklanki miodu (można zastąpić syropem z agawy)
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego 
  • 0.5 szklanki rodzynek
  • 0.5 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
Orzechy posiekać, uprażyć na suchej patelni.
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, siemię lniane, płatki, proszek, sól, cynamon, rodzynki i orzechy.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki: miód, puree z dyni i olej.
Połączyć suche składniki z mokrymi.
Wymieszać.
Przy pomocy łyżki wykładać porcje ciasteczek na blaszce i lekko je spłąszczyć.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C ok. 15 minut.
Wystudzić na kratce.











Podróżuj i jedz zdrowo! Nakarm Cukrzyka Jesienią

33 komentarze:

  1. jedne z najlepszych zdrowych ciasteczek ! uwielbiam takie :) zresztą widzę jesienne smaki, czyli jeszcze pyszniej ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczniutkie, chętnie i sobie przygotuję :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. nic dziwnego, że szybko zniknęły:) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie się zapowiadają :) Tyle w nich pysznych, zdrowych składników :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Extra propozycja dla eko-łakomczuchów:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. z marchewka jeszcze nie próbowałam, super pomysł! a ciastka w skrzyni pięknie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa jestem jak smakują takie ciasteczka...?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają prześlicznie :) Musiały smakować naprawdę dobrze, napakowane pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciasteczka! Aż chce się sięgnąć po jedno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasteczka podbiły moje serce:D Zapisuję do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne ,zdrowe i pyszne są te ciasteczka. :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko się zgadza, bo są dokładnie takie jak piszesz: piękne, zdrowe i pyszne;)

      Usuń
  12. choć na słowo wierzę, że były pyszne to z racji tego składu chociażby musze je wypróbować <3

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie pogardziłabym takim pudełkiem pyszności :). Ciasteczka mają piękny słoneczny kolor. Mniam :).

    OdpowiedzUsuń
  14. Domyślam się, że ciasteczka zniknęły w mig...

    OdpowiedzUsuń
  15. Każdy ma swoje ulubione ciasteczka, ja za to uwielbiam wszystko co jest z orzechami :D

    OdpowiedzUsuń
  16. pomysł świetny, a uwielbiam zdrowe ciacha bo wtedy nie ma wyrzutów sumienia:D

    OdpowiedzUsuń
  17. ale one ślicznie wyglądają! no i niemal samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...