niedziela, 20 października 2013

Chleb dyniowy



Chlebek dyniowy ma wspaniały, słoneczny kolor, przyjemną, chrupiącą skórkę oraz delikatne, długo zachowujące świeżość wnętrze.

Składniki:
  • 70ml zakwasu (1 łyżka mąki żytniej+1 łyżka mąki pszennej+50ml wody)
  • 5g drożdży
  • 70g pure z dyni
  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szczypty curry
  • opcjonalnie pestki dyni lub słonecznika do posypania
Po ok. 12h leżakowania zakwas wymieszać z resztą składników na chleb.
Chleb wyrabiać ok. 10 minut.
Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Po wyrośnięciu, ciasto przełożyć do formy.
Pozostawić do wyrośnięcia na następną godzinę.
Przed włożeniem do piekarnika chleb można posypać pestkami słonecznika lub dyni.
Piec 10 minut w 240C.
Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 210C.
Chleb piec jeszcze ok. 15 minut.










34 komentarze:

  1. Ależ cudownie żółciutki! I te dziury! Cudny jest :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak.kolorem byłam zachwycona również ja:)

      Usuń
  2. pysznie wygląda,. ten kolor, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliczny kolor i idealny kształt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładny :) Też muszę zrobić kiedyś chlebek dyniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie wygląda i pewnie jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam pytanie - jak wymieszam te mąki z wodą, i odstawię na 12 h, to jak ta mieszanka powinna wyglądać...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakwas po takim czasie zaczyna gęstnieć, bąbelkować, pienić się i ostrzej pachnieć

      Usuń
    2. Hmm... Mi się oddzieliła woda od mąki, i nic poza tym się nie działo... Czyżby było mu za zimno? Spróbuję jeszcze raz, w ciepełku go potrzymam :)

      Usuń
    3. zakwas trzymam na blacie w kuchni w temperaturze pokojowej. Teraz w ok 21-22C.

      Usuń
    4. No to upiekłam - dzisiaj po raz drugi :) Pyszny jest :)

      Usuń
  7. Mmm, Ty to wiesz, jak sprawić, aby człowiek stał się od razu głodny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki kolor! Cudo! Przyjemnie popatrzeć, jeszcze milej zjeść, no ideał :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny ma kolor ten chlebuś!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale żółciutki!:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać dynia sprawdza się wszędzie;)

      Usuń
  11. Ależ zjawiskowy bocheneczek, proszę o sporą pajdkę tego chlebka!

    OdpowiedzUsuń
  12. kolor cudowny! muszę też zrobić, dyni u mnie dostatek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Superowy kolor, ale już wszyscy przede mną to pisali :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. piękniutki jest :) aż żal go zjadać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ten chlebek na rewelacyjny kolor :-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...