czwartek, 29 sierpnia 2013

Śmietankowo-cynamonowe muffinki ze śliwkami



Gdy  tylko zobaczyłam śmietanowe, mini ciacha u Karmel, wiedziałam że muszę je upiec.
Ubolewałam jedynie, że nie posiadam tak fantastycznych foremek;)

Jednak, jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma;) 
Forma na muffiny musiała wystarczyć.
I wystarczyła:)

Soczyste śliwki, odrobina cynamonu i ekspresowe babeczki gotowe!

Przepis na te słodkie maleństwa jest idealny, muffinki wychodzą takie jak lubię: mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. To idealna baza do dalszych eksperymentów z dodatkami, by za każdym razem muffinki mogły smakować inaczej.

Składniki (ok. małych 15 muffinek):
  • 200g mąki
  • 200ml śmietany (18%)
  • 120g cukru
  • 2 jajka
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0.5 łyżeczki cynamonu
  • 300g śliwek
  • szczypta soli
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać śmietanę i wymieszać.
Dodać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem.
Zmiksować do połączenia się składników.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić w ćwiartki.
Dodać do ciasta.
Wymieszać łyżką.
Ciasto nakładać łyżką do wyłożonej papilotkami formy na muffiny.
Babeczki piec w 180C ok. 25 minut.







29 komentarzy:

  1. Muszą smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kusisz, a ja mam ochotę i na muffinki i na śliwki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm muffinki na pewno są baardzo smaczne! pysznie się prezentują, mi to ciasto śmietankowe bardzo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałe małe babeczki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. cudnie wyglądają:) chętnie zjadłabym choć jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają idealnie! Ale kusisz od rana! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie delikatne... Niewątpliwie przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadłaś;)mięciutkie, delikatne i puszyste:)

      Usuń
  8. No nikt chyba nie oprze się takim wypiekom:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają tak lekko oprószone cukrem pudrem. A za śmietanowymi przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  10. muffinki - każdą wersję chyba uwielbiam!:)
    ja dopiero pierwszy raz w tym roku śliwki używałam w kuchni, ale zamierzam nadrobić:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sensie, że objadałam się, a piec sie nie chciało:D

      Usuń
    2. koniecznie nadrób ten czas, bo śliwki w kuchni sprawdzają się znakomicie:)

      Usuń
  11. Poproszę jedną do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. muffinki w takim wydaniu musiały smakować rewelacyjnie:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się:) muffiny sprawdzą się idealnie na każdą okazję:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...