czwartek, 22 listopada 2012

Jajecznica na maślakach




Wchodząc na krakowski Stary Kleparz zelektryzował mnie zapach świeżych grzybów. 
Ich aromat był tak intensywny, że od razu zapragnęłam kupić trochę dla siebie.

Nawet nie musiałam myśleć, co z nich przygotuję.
W momencie zamarzyły mi się maślaki i poranna jajecznica usmażona na nich:)

To moje kolejne  wspomnienie z dzieciństwa, kiedy taka jajecznica była obowiązkowa  podczas sezonu grzybowego, a jak ona smakowała przyrządzona z maślaków zebranych przez tatę!:)

achhhh!

Składniki (dla ok. 3 osób):
  • 250g maślaków
  • 7 jajek
  • kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej
  • pół cebuli
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę obrać, posiekać.
Na rozgrzanym maśle podsmażyć przez kilka minut grzyby wraz z cebulą.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Pod koniec smażenia wrzucić pokrojoną szynkę, rozbić jajka.
Trzymać na ogniu do ścięcia się jajek.
Doprawić solą i pieprzem.





27 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten sposób na jajecznicę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. o mój mąż byłby zachwycony:) Ja osobiście nie znam się na grzybach więc na mnie nie może pod tym względem liczyć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wystarczy, że twój mąż się zna;) ty możesz się już tylko nad nimi zachwycać;)

      Usuń
  3. jajecznica z grzybami i cebulka i nic więcej nie potrzeba do pysznego śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, ale u Ciebie pyszności od rana!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nic innego mi nie pozostało jak iść i usmażyć sobie jajecznicę, wrrr...ale bez grzybów, bo skąd ja teraz wezmę maślaki:-(

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. zgadza się:D pyszności, pyszności;)

      Usuń
  7. zazdroszczę takiego śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja sobie też nieskromnie zazdroszczę;)

      Usuń
  8. Kocham jajecznicę w każdym wydaniu, ze wszystkimi dodatkami, za wyjątkiem jednego: grzybów :) ale twoja wygląda apetycznie i wiem, że mojego męża by taka jajecznica ucieszyła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj z pewnością byłby w siódmym niebie:)

      Usuń
  9. Pyszności wy moje, wpraszam sie i nikt mnie nie wygoni :) :) :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ją:) U mnie w domu również była śniadaniem nr. 1 w sezonie grzybowym, dodam, że bardzo wyczekiwanym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również zawsze na nią czekam:)

      Usuń
  11. śniadanie marzeń!
    taka jajeczniczka z rana, taa :]

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie to jest tak, kocham zapach takiej jajecznicy z grzybkami, ale wolę zwykłą bez dodatków,, ewentualnie z pomidorkami. A grzybki to w zupce :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie moj ulubiony rodzaj jajecznicy. Wprost uwielbiam ja z grzybami. Z maslakami jeszcze nie jadlam, ale na kurkach czy pieczarkach jajecznica jest bajeczna!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...