środa, 17 października 2012

Kotlet pod chmurką


 
Nóżka z kurczaka w keczupie i majonezie już była na moim blogu, a filet z kurczaka w majonezie raz na jakiś czas pojawia się w mojej kuchni. Pyszne danie!

Teraz przyszła kolej na podobnie przyrządzony schab. Czyli kotlet pod majonezową chmurką:)

Inspiracją był dla mnie przepis Karmel, na tak podaną karkówkę. Wyglądała przepysznie;)
Od razu naszła mnie ochota zrobić taki obiad. 
Co prawda nie miałam na stanie karkówki, ale schab w takim wydaniu smakuje naprawdę wspaniale!
Mięso wyszło kapitalnie soczyste, kruchutkie, a przy tym nieziemsko aromatyczne:)

Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 2 cebule lub 1 duża
  • kilka łyżek majonezu
  • sól, pieprz, papryka
  • 100g sera zółtego
  • olej do smażenia
Schab delikatnie rozbić.
Przyprawić z obu stron, odstawić do przegryzienia się.
Podsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić w piórka, ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Posypać cebulą i posmarować majonezem.
Całość oprószyć serem. 
Piec w 180C ok. 45 minut.










Sprawdzone menu na imprezy!

32 komentarze:

  1. No proszę! świetnie Ci wyszło! Już czuję ten zapach...mnimmm:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Antenko,
    ta chmurka bardzo mi się podoba.
    Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotlet pod chmurką- brzmi bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Naprawdę apetycznie to wygląda, ja robie takie mięska dość często i wiem że są naprawdę pyszne:)
    Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nie wiem czemu schabu w takim wydaniu jeszcze nie robiłam;) ale noga z kurczaka i filet smakują świetnie;)

      Usuń
  5. Ja dodaję zamiast cebuli marchewkę i pieczarki lub inne grzybki. Oj przypomniałaś mi o tym daniu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fajny pomysł, następnym razem spróbuję:D

      Usuń
  6. Jaka ładna nazwa :) i danie wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jakoś tak mi się z chmurką skojarzyło i tak już zostało;)

      Usuń
  7. Robię niemal identycznie, tylko dodaję jeszcze pieczarki - polecam :) Uwielbiam to mięso, obiad jest wówczas doskonały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem będą i pieczarki:) brzmi to wspaniale!;)

      Usuń
  8. Prawdziwa bomba smakowa :) Co tam kalorie, w porównaniu do tego smaku...:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. phiii kto by patrzył na jakieś tam bzdurne kalorie kiedy jedzonko takie pyszne;)

      Usuń
  9. oo pyszności, lubię takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. jestem pod wrażeniem, Twój blog jest rewelacyjny! muszę tu zaglądać częściej :)
    mam nadzieję, że mój zainteresuje Cię również i dodasz go do obserwowanych ;) http://mademoiselle-brigitte.blogspot.com/
    buźka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję ślicznie za takie komplementy, bardzo mi miło:)

      Usuń
  11. cebulka i żółty ser to wspaniałe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. jedząc takie mięsko pod chmurką można się poczuć jak w niebie. ja robię podobnie tylko majonez mieszam z jogurtem a kurczaka posypuję zupą cebulową w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam mięso w majonezie! bardzo smakowita propozycja

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...