sobota, 8 września 2012

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką



Jedno z lepszych ciast jakie udało mi się upiec.
Bardziej pracochłonne od zwykłego kruchego, ale warto poświęcić troszkę czasu żeby go upiec.
Ja na jego zrobienie czekałam prawie całe lato i uważam, że stanowczo za długo to trwało, zanim go spróbowałam.

Wspaniałe ciasto! Lekkie i delikatne, po prostu rozpływa się w ustach!
Idealnie kruchy spód, aksamitna, puszysta, budyniowa pianka, a w niej zatopiona duża ilość pachnących, soczystych malin. Wszystko to zwieńczone wspaniałą, chrupiącą kruszonką. 

Niebo w gębie bez dwóch zdań!
Kto nie jadł niech żałuje;)

Składniki:

Ciasto

  • 2,5 szklanki mąki
  • 200g masła (zimne) 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru 
  • 5 żółtek    
Pianka budyniowa   
  • 5 białek 
  • 1 szklanka cukru  
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego  
  • 2 budynie waniliowe (bez cukru)   
  • 0.5 szklanki oleju   
  • 500g malin


Składniki na ciasto szybko zagnieść.
Podzielić na 2 części (60% i 40%)
Każdy kawałek zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na tarce zetrzeć zamrożony, większy kawałek ciasta.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 20 minut.
Wystudzić.
Białka ubić na sztywną pianę.
Powoli wsypywać cukier i cukier wanilinowy nie przestając miksować.
Ciągle miksując wsypać proszek budyniowy.
Pomału wlewać olej, miksując do połączenia się składników.
Na wystudzony spód ciasta wyłożyć pianę i wyrównać łyżką.
Gęsto układać maliny, delikatnie wpychając je w pianę. 
Na wierzch zetrzeć pozostałą część zamrożonego ciasta.
Piec w 190C przez ok 35 -40 minut.












22 komentarze:

  1. Widać po zdjęciach, że niebo w gębie!!! Dodaję do listy ciast, które koniecznie muszę upiec:))) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne, jest przepyszne!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście to musi być pyszne! :) Zabieram pół blaszki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hihihihi na kawałek możesz się załapać, na pół blaszki już nie;)

      Usuń
  4. Uwielbiam kruche ciasta, ja robiłam z bananami i też było przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to musisz u siebie zamieścić przepis, bo z bananami to chyba nic jeszcze nie piekłam

      Usuń
  5. moje ciasto właśnie się chłodzi :) ciacho jest przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowite :) Ta warstwa potarkowanego na wierzch ciasta przypomniała mi babcine wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. swietne ciacho:) domowe najlepsze;)))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam budyniowe ciasta w połączeniu z owocami! pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń jest tu niewyczuwalny, ale dzięki niemu pianka wychodzi boska:)

      Usuń
  9. Zjadlabym ogromny kawal!
    Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadlabym ogromny kawal!
    Pychota.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasta z pianką to jedne z moich ulubionych, ale jakoś nigdy z malinami nie jadłam, zawsze bakalie, orzechy. Będę musiała przy okazji zrobić z malinami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ciasto z mojego dzieciństwa. mniam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...