czwartek, 20 września 2012

Placuszki owsiane z jabłkami



Jest to ciekawa alternatywa dla racuchów, a na pewno zdrowsza wersja tych placuszków. 
Przepis od razu wpadł mi w oko u Bizneswoman w Kuchni
Placuszki wydały mi się interesujące, bo jeszcze nigdy nie smażyłam ich z dodatkiem płatków owsianych. 
Nie zastanawiałam się długo i czym prędzej je zrobiłam.

Placuszki owsiane smakują wyśmienicie, są chrupiące i aromatyczne. Dzięki cynamonowi mają lekki, korzenny smak, który uwielbiam w wypiekach i potrawach.

Tak bardzo zasmakowały mojej rodzinie, że robiłam je aż dwa razy w jednym tygodniu. Raz były jarskim obiadem, a za drugim razem, słodkim śniadaniem:)

Składniki:
  • 8 łyżek płatków owsianych 
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany (18% lub 12%)
  • 2 jabłka
  • mąka
  • olej do smażenia
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 
Do miski wbić jajko.
Dodać płatki owsiane, śmietanę, cukier, cynamon i proszek do pieczenia. 
Wszystko dokładnie wymieszać (jeżeli konsystencja jest rzadka dodać trochę mąki. Ciasto ma być geste, żeby placki nie rozlały się na patelni).
Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia, z obu stron. 

Podawać gorące, z cukrem, polane miodem lub posmarowane dżemem.









Smakołyki na pikniki

33 komentarze:

  1. Brzmi fantastycznie, zaraz wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. :) Uwielbiam takie grubiutkie placuszki :) Z jabłkiem i cynamonem idealne na teraz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak:) trzeba sobie poprawiać humor kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza:/

      Usuń
  3. Bardzo lubimy placuszki. Robiłam kiedyś owsiane, były pyszne. Muszę powtórzyć, bo Twoje mnie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam, ale muszą być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja odkąd zrobiłam je pierwszy raz, co chwilę muszę robić powtórki, są pycha:)

      Usuń
  5. ooo ..jeszcze nie smażyłam takich placuszków, wyglądają super, takie grubiutkie i na pewno są bardzo smaczne:) Są w takim razie w kolejce na mega dłuuugiej liście:) Póki co zamierzam spróbować Twój makaron z łososiem, który nie dawno u Ciebie widziałam. Łosoś już czeka:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie trzymam kciuki za "łośka" żeby smakował;)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. racja, bez wątpienia są zdrowsze:)

      Usuń
  7. Zsrowe i smaczne śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakoś nigdy nie przepadałem za racuchami, moja babcia często je robiła, a ja rzadko je jadłem ;) W sumie nawet nie wiem czemu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tym placuszkom daleko od klasycznych racuchów z jabłkami:)W smaku to zupełnie inna bajka.. moim zdaniem lepsza;)

      Usuń
  9. Bardzo ciekawe placuszki, przepis zabieram do swojej kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jabłka, w tej postaci tez musza być pyszne. Takiej mi ochoty narobiłaś że lecę do warzywniaka:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł! Muszę takie zrobić :)))) Wyglądają genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  12. hmmm wygladaja jak ziemniaczane... ale pewnie sa slodziutke i chrupiace.. a u mnie jablka dojrzewaja wiem juz do czego je wykorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słodziutkie, chrupiące i aromatyczne:)

      Usuń
  13. z dodatkiem płatków jeszcze nie miałam okazji spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę, że domownicy pokochali :) U mnie też smakowały bardzo ;D
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za fantastyczny pomysł na placuszki:)

      Usuń
  15. jakie piękne! chcę takie tu i teraz! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. świetny pomysł, uwielbiam owsiane potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  17. niezły patent ala "na sportowo" ;) ale tu pojawia sie problem...w przepisie nie uwzględniono pewnego szczególu, przez który nie przestaję się zastanawiać . Otóż czy płatki owsiane należy pierw namoczyc wrzątkiem czy tak na sucho i już ?
    Z góry dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. płatki owsiane do placuszków nie moczymy, sypiemy suche:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...