środa, 12 września 2012

Dyniowe ciasteczka z Lentilkami

 

Już od dawna chodziły za mną jakieś smaczne ciasteczka. Prosił o nie także mój synek, który miał olbrzymią ochotę asystować mi w kuchni.  Do tego marzyło mu się ozdabianie ciastek kolorowymi cukierkami.
 Dlatego kiedy nadszedł ponury, deszczowy dzień stwierdziłam, że to najlepszy czas na wspólne pieczenie.
 Padło na dyniowe ciasteczka, w których zatopiliśmy kolorowe, czekoladowe Lentilky.
Ciasteczka wyszły bardzo dobre.
 Puszyste, aromatyczne, mięciutkie, o delikatnym, korzennym aromacie, a cukierki wspaniale chrupały nam pod zębami. Pycha!
 Mimo, ze za oknem mamy jeszcze ostatnie podrygi lata, dzięki cynamonowi i przyprawom, w naszym domu zapachniało już świętami;)

Składniki:
  • 2.5 szklanki mąki
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1.5 szklanki cukru 
  • opakowanie czekoladowych cukierków (Lentilky)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0.5 szklanki masła
Suche składniki wymieszać ze sobą ( mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon, gałka, imbir).
Masło utrzeć z cukrem, jajkiem, dodać puree z dyni i zmiksować.
Połączyć ze sobą wszystkie składniki i wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Nakładać ciasto łyżką na blachę zachowując odstępy pomiędzy ciasteczkami.
Przed włożeniem do piekarnika ozdobić cukierkami.
Piec 15-20 minut w 170C.













Z dziećmi i dla dzieci Smakołyki na pikniki Dyniowe przysmaki

36 komentarzy:

  1. Świetne te ciasteczka!! jeszcze u mnie takich nie było, więc.....dodaję do listy:)) No tak dzieci uwielbiają pomagać przy pieczeniu:) u nas przed Świętami wszystkie foremki idą zawsze w ruch! A w zwykłe dni furorę robią muffinki - mieszanie, wrzucanie czekolady, orzeszków i najlepiej używanie wszystkich posypek na raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasteczka tym bardziej, że ja uwielbiam lentilky :-). Chętnie wyciągam łapkę po kilka sztuk :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma sprawy, gdyby jeszcze było w zapasie kilka sztuk;)

      Usuń
  3. Wspaniałe i te urocze kolorowe kropki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne ciasteczka! Uwielbiam zapach korzennych przypraw w domu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie przyprawy wystarczą żeby poczuć magię świąt;)

      Usuń
  5. Ale pychotki :) Zapraszam na konkurs : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł, ciasteczka wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ALE FANTASTYCZNE TE CIASTKA! przepiękny kolor oraz fajnie wyglądają cukiereczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kolor zawdzięczają dyni i cynamonowi, a cukierki wymyślił synek:D

      Usuń
  8. Antenko, jakie fajne połączenie jesiennych smaków z czekoladowymi groszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo ciekawy pomysł na ciastka z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny pomysł na dodanie puree z dyni do ciastek. No i ten imbir i cynamon! Robiłam kiedyś podobne, ale zdecydowanie mniej aromatyczne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasteczek dyniowych jeszcze nie miałam okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne są, takie kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekłam kiedyś z M&M'sami, ale nie dyniowe. Twoje wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale wygladaja bajecznie :) mniam mniam
    slinka cieknie po monitorze ;p
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. już widzę jak moja córcia by je pałaszowała;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Lentilki kojarzą mi się z czasami dzieciństwa. Takie podrabiane M&M's, których wtedy nikt nie znał ;-)
    Swoją drogą z dynią takich ciasteczek nigdy nie jadłam. Fajny pomysł Antenko!

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie Lentilky są również smakiem z dzieciństwa, dlatego darzę je do dzisiaj wielką sympatią:D

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...