czwartek, 14 czerwca 2012

Kruche ciasto z truskawkami


Wiem, wiem truskawki, znowu truskawki:) Nic nie poradzę na to, że to taki pyszny, wdzięczny owoc, który gdziekolwiek dodany, wspaniale smakuje. 
W naszym rejonie są  krótko dostępne, dlatego muszę się nimi nacieszyć przed końcem sezonu, bo mrożone, to już nie to samo.
Wbrew pozorem najlepsze jest to, co najprostsze. Lubię eksperymentować, ale często tęsknię do zwykłej klasyki, do smaków sprzed lat, do prostoty, a nie ma nic lepszego od klasycznego drożdżowego z kruszonką, albo najprostszego, kruchego ciasta z dodatkiem soczystych truskawek.
Tym razem zdecydowałam się na kruche. 
Efekt? Połowa wyszła z blachy nie zdążywszy jeszcze wystygnąć:)

Składniki:

  • 3- 3.5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka kaszy manny
  • truskawki 700g                                                  
Mąkę z masłem posiekać drobniutko, dodać żółtka, jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę. Ciasto szybko zagnieść. Włożyć na chwilę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Truskawki obrać z szypułek.
Połową ciasta wylepić dno blaszki. Posypać kaszą manną. Na warstwie ciasta ułożyć gęsto truskawki. Owoce posypać resztą ciasta startą na tarce lub porwaną palcami na małe kawałki.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec ok 40-45 minut.




Truskawki 2012

24 komentarze:

  1. Taki sezon, ze truskawki wpraszaja sie wszedzie - a ja im wcale nie mam tego za zle :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto wygląda obłędnie. Porwałabym jeden kawałeczek:)

      Usuń
  2. Ciacho ze świeżymi truskawkami zawsze jest dobre :) Twoje wygląda pysznie

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajne ciasto :) jak przegladam blogi z ciastem truskawkowym wszytskie takie rozlazłe a twoje takie sliczne i delikatne :) pycha
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto naprawdę świetne , a ciekawe czy z jabłuszkami też by sie udało ?
    Moja córka jet uczulona na truskawki :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z jabłkami, musem jabłkowym, budyniem czy innymi owocami również wyjdzie pyszne. Często kruche robię z jednego przepisu, a zmieniam tylko nadzienie:) Pozdrawiam

      Usuń
  5. kocham takie ciasta tylko ja zawsze jem z jabłkami albo wiśniami. z truskawkami nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie zrobiłam to ciasto, jest przepyszne:).....miało być dla gości ale chyba je sama zjem:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze można upiec drugie:P cieszę się, że smakuje:)

      Usuń
  7. Jasne że można......a dupa rośnie:)...hahaha

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam zrobilam wczoraj okolo 21 obudzilam sie został kawałek... wyszlo tak pyszne ze dzis bedzie powtorka;D

    pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
  9. kasze manne na ciasto czy blache posypac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mannę sypiemy na ciasto, po to żeby ciasto nie wpiło nadmiaru soku z truskawek. Będzie wtedy "ciapowate"

      Usuń
  10. dziekuje bardzo:) zaraz biore sie za robienie ciasta:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. ciasto upieczone...jest super:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam
    Mam pytanie, czy to ciasto można również ze śliwkami? Z truskawkami było pyszne:)....pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. OK......poczytałam dokładniej i już wiem że można ze śliwkami....sie biera do roboty:):)
      Miłej niedzieli życzę:)

      Usuń
  13. Good post! We are linking to this particularly great post on our site.
    Keep up the great writing.
    My homepage ; contractors in Orlando fl

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierwszy raz pieklam z truskawkami , wyszlo bardzo dobre , wszystkim smakowalo , dziekuje jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto juz w piekarniku, pachnie smakowicie. Dziękuję za przepis :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...