środa, 6 czerwca 2012

Ciasto jogurtowe z truskawkami


Ostatnio w naszej lodówce zawsze można znaleźć zapasowy jogurt i górę truskawek;)Jak dla mnie połączenie tych dwóch składników jest idealne. 
Miałam dzisiaj wielką ochotę na coś słodkiego do porannej kawy, ale żeby nie paść z głodu upiekłam super szybkie ciasto, które nie wymaga wyrabiania, miksowania i brudzenia sterty naczyń. Zawsze wychodzi pulchne, mięciutkie, mega wilgotne, a przy tym znika z blachy w kilka minut;) Robiłam, to ciasto już wiele razy,za każdym wychodziło pyszne. Do obkładania używałam rożnych sezonowych owoców (mrożonych również), ale jak dla mnie nie ma lepszego połączenia ciasta jogurtowego jak z truskawkami. 

Składniki :

  • 350g mąki 
  • 2 jajka 
  • 300g jogurtu (może być smakowy)
  • pół szklanki oleju 
  • 100g cukru  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • torebka cukru waniliowego 
  • truskawki
 Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wymieszać ze sobą drewnianą łyżką. Ciasta nie wyrabiać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
W ciasto gęsto powbijać całe truskawki.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170C-180C przez 50 minut.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.





Truskawki 2012

27 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie. Chyba się na nie skuszę bo ostatnio i u nas w lodówce jogurt i truskawki są obecne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja mam pytanie zanim je upiekę... jaki jogurt najlepiej? naturalny czy typu greckiego? a może o smaku truskawkowym? bo jest wiele przepisów i każdy inny a Twój mi podpasował, bo nie trzeba miksować (nie mam robota) :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Alexandra każdy jogurt tutaj pasuje;) wiele razy piekłam to ciasto i różnie bywało z jogurtem, raz dałam śmietanę, raz serek homo, kolejnym razem jogurt truskawkowy. Uda się ze wszystkim. Spokojnie może być to zwykły jogurt naturalny, albo smakowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, chętnie bym zjadła kawałek takiego pysznego truskawkowego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim razie zapraszam na ostatni kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam. Już kawałek skonsumowany a jak pięknie pachnie w całym domu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam wszystko co z truskawkami. Twoje ciasto wygląda pysznie i pewnie też tak smakuje. Porywam kawałek i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a mnie nie wyroslo :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda:( nie wiem co było nie tak, ale mnie się nigdy to nie zdarzyło:/

      Usuń
  9. o! czuję, że to ciasto jutro upiekę. Jak nie jutro to w sobotę... Przekonuje mnie ten szybko przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dałam wszystko wg prepisu ale mi nie urosło. Czemu? Przyznam się że mieszałam mikserem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcia. Może za dużo owoców? Mikserem też nigdy nie mieszałam więc nie wiem czy, to miało jakiś wpływ.

      Usuń
    2. Jeżeli mieszać mikserem to tylko na najmniejszych obrotach i do momentu wymieszania wszystkich składników. W sumie ciasto gotowe jest dosłownie po kilku obrotach mieszadeł. Ciasta jogurtowego się nie wyrabia tylko MIESZA.

      Usuń
  11. Próbowałam zrobić to ciasto kilka razy, dostałam przepis od cioci męża. Jej wychodzi zawsze, mimo ze miesza mikserem ;/ mi ni ewyszło nigdy ;/

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciacho,ja dodałam jogurt grecki z Lidla i wyszło super,szybko znikło z talerza.

    OdpowiedzUsuń
  13. super ciacho ,ja dodałam jogurt grecki z Lidla i wyszło super,szybko znikło z talerza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam to ciasto z jogurtem greckim z Lidla,wyszło przepyszne i pięknie wyrosło:)

      Usuń
    2. super:) bardzo się cieszę i życzę smacznego:)

      Usuń
  14. Świetne ciacho piekłam już kilka razy, jak mi brak jogurtu to biorę serek homo dopełniam do szklanki mlekiem czy wodą i jest ok. Ja lubię również z porzeczkami, jagodami czy brzoskwiniami. Wiśnie dryluję posypuję łyżką cukru i zostawiam aż ociekną, potem odcedzam ze 2 łyżki cukru do owocu i na ciacho pycha:) Polecam

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie się piecze...z rabarbarem,zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z pewnością wyjdzie:) to niezawodny przepis:)

      Usuń
  16. PYSZNE CIASTO, BARDZO LATWY PRZEPIS

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowało:D

      Usuń
  17. Czy na większą blaszkę mogę podwójnie składniki dodać ? Chodzi mi o to żeby tego ciasta było więcej i żeby czasem zakalec nie wyszedł;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śmiało można podwoić składniki przy większej blaszce:)

      Usuń
  18. Dziekuje za fajny przepis! czy moge uzyc mrozonych tryskawek? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...