środa, 15 kwietnia 2015

Babka "Coco Jambo"




Choć Wielkanoc dawno za nami, to u mnie w kajeciku przez nadmiar obowiązków, zalega jeszcze przepis na wielkanocną babkę, która gościła u nas na  świątecznym stole.

Babeczka przepyszna, ciężka, wilgotna, mięciutka, mocno kokosowa, czyli dokładanie taka jak lubimy. Swój niepowtarzalny smak, zawdzięcza dużej ilości wiórków kokosowych i mleczka kokosowego.

Babka Coco Jambo, to według mnie babka idealna!:)
Amatorzy kokosu, z pewnością również będą pod wrażeniem.

Inspiracja My Simple Kitchen.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • polewa czekoladowa + wiórki kokosowe do posypania
Masło utrzeć na miękki puch. 
Dosypać cukier z cukrem waniliowym i dalej ucierać aż się do rozpuszczenia.
Następnie dodawać po jednym jajku. 
Wsypać partiami mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Na samym końcu dodać wiórki kokosowe i mleko kokosowe. 
Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem  formy. 
Babkę piec w rozgrzanym do 180 stopni przez 1 godzinę (do suchego patyczka). 
Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi. 







9 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie, z chęcią bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie babki są przez cały rok. Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odkąd upiekłam ja pierwszy raz byłam pewna, że jeszcze nie raz ją zrobię - od niedawna to jedna z moich ulubionych babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie super. Świetnie wygląda i do tego jest bardzo prosta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm... kokosowa! pycha! zapisuję w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, ja też dziś piekłam coś z kokosem, ale wpis dopiero niebawem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...