piątek, 28 listopada 2014

Szarlotka z połówek jabłek




 Szarlotka z połówek jabłek, to jedna z moich ulubionych szarlotek, a że jestem wielką fanką wszelkich szarlotek, to byle jaką się nie zadowolę;)

Niezwykle delikatne, lekko serowe, rozpływające się w ustach ciasto i duuuuuuuża ilość, pysznych, soczystych, rozpieczonych jabłek.
Dla mnie ideał!:)

Prosta do upieczenia, zaskakująco pyszna, a przy tym ładna dla oka.

Składniki:

ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 200g masła
  • 1 serek waniliowy (ok. 150g)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  •  1 jajko
nadzienie
  • 2ok. 6 jabłek (szara reneta)
  • 2 garście rodzynek
  • cynamon do smaku
  • i łyżeczka cukru
polewa
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sok z 0.5 cytryny
  • 1 łyżka śmietany
Składniki na ciasto zagnieść.
Podzielić na 2 części, schłodzić w lodówce kilka godzin.
Jedną częścią wylepić dno tortownicy ( u mnie 25cm).
Ciasto posypać rodzynkami.
Jabłka obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać cynamonem i cukrem.
Jabłka ułożyć na cieście, jedno obok drugiego.
Drugą część ciasta rozwałkować na kształt tortownicy.
Rozwałkowanym ciastem przykryć jabłka, lekko nakłuć widelcem.
Szarlotkę piec w 180C ok. 45 minut, do zrumienienia.
Zrobić polewę.
Utrzeć cukier z sokiem i śmietaną.
Jeszcze gorące ciasto polać polewą, wystudzić.



 







12 komentarzy:

  1. świetnie wygląda, też skorzystałam z tego pomysłu na szarlotkę i byłam bardzo zadowolona:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow!! fajnie wyglada ta szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiej szarlotki jeszcze nie piekłam. Wygląda doskonale:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej jeszcze nie widzialam mniamm

    OdpowiedzUsuń
  5. ja mam dziwną zdolność- zapamiętuję rzeczy, których nie zgubiłam i nawet nie szukam. Antenko, teraz już wiem, że twoje nieprzespane noce= moje pragnienia !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Zapamiętam te chwile u ciebie !

    Pozdrawiam serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetna jest ! Chetnie kiedyś wypróbuję, zachęcające ,smakowite zdjęcia. Pozdrowienia serdeczne. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciągle się zbieram do tego ciacha, muszę je wreszcie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wg mnie najlepsza szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...