niedziela, 12 października 2014

Pierniczki dyniowe



Choć pierniczki, kojarzą mi się z typowo bożonarodzeniowym wypiekiem, nie mogłam się powstrzymać i nie upiec pierników, w wersji dyniowej. 

Właśnie teraz, kiedy dyni w sklepach pod dostatkiem, polecam zrobić więcej pure, zapasteryzować, by za dwa miesiące, w święta cieszyć się smakiem jednych z najlepszych pierniczków jakie kiedykolwiek jadłam.

Są naprawdę reeeeweeelaaacyyyyjneee!
Pachnące, aromatyczne, korzenne, mięciutkie, puszyste, same się zjadają i aż korci by sięgnąć po kolejnego i kolejnego.

U mnie, pure z dyni do bożonarodzeniowych pierniczków, już zachomikowane, będzie powtórka:)

Przepis z bloga Ile smaku.

Składniki:
  • 2.5 szklanki mąki żytniej
  • 1 szklanka pure z dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g masła
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych goździków
  • orzechy laskowe do posypania
Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę.
Dodać jajko i pure.
Zmiksować do połączenia składników.
Dodać pozostałe składniki.
Masę wymieszać łyżką.
W dłoniach, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec 12-15 minut w 175C.
Pierniczki wystudzić na kratce.
Przestudzone pierniczki udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami. 










14 komentarzy:

  1. Ja pierniczki to nawet latem mogę zajadać! Uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszelkie dyniowe wypieki!

    OdpowiedzUsuń
  3. koniecznie, koniecznie muszę je zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w końcu zrobiłam! są przesmaczne!!!! i tak proste w przygotowaniu, mega przepis

      Usuń
  4. Pierniczki dyniowe? Biorę wszystkie. No dobra jeden zostawię dla Ciebie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię pierniczki. Bardzo lubię ciasta z dynią. Tak więc bez pytania częstuję się Twoimi pierniczkami dyniowymi. Ummm, pyszotaaa :))

    OdpowiedzUsuń
  6. u nas w tym tygodniu też tydzień dyniowy, oznacza to jedno, nastała jesień, nawet jesli temperatura sierpniowa, co mnie baaaaaaaadzo cieszy. Porywam tacę lukrowanych ciasteczek, robię sobie kawkę i wchłaniam :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. wow! aż mi zapachniało świętami:)) rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapiszę przepis, ale nie wiem, czy wytrzymam do Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Boskie pierniczki, zapachniało świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają pysznie! Jak długo można je przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u nas "zjadły" się w 3 dni więc w kwestii ile "wytrzymają" nie pomogę;)

      Usuń
    2. tego się obawiałam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...