piątek, 24 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem z kokosową bezą



Sezon na rabarbar trwa, więc nie mogło go zabraknąć i u mnie:)
Darzę go wielką miłością, odkąd tylko pamiętam.

Rabarbar zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem, z letnimi dniami spędzonymi w ogrodzie, ze smaczną, pachnącą drożdżówką, zjedzoną na drugie śniadanie, najlepiej jeszcze popitą zimnym orzeźwiającym kompotem z rabarbaru...

achhh rozmarzyłam się.

Dzisiaj, co prawda nie proponuję Wam drożdżówek, ale zapraszam na fenomenalne, kwaskowo-słodkie, iście letnie, rabarbarowe ciacho, pod bezową, kokosową chmurką. 

Składniki:

ciasto
  • 2,5 szklanki maki
  • 4 żółtka
  • 200g masła 
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
dodatkowo
  • 500g rabarbaru + 2 łyżki cukru do jego posłodzenia
beza
  • 4 białka
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 70g wiórków kokosowych
Kruche ciasto zagnieść.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26cm).
Ciasto równo rozłożyć na dnie blaszki.
Nakłuć widelcem.
Podpiec 15minut w piekarniku nagrzanym do 170C.
Rabarbar umyć, obrać, pokroić w drobne kawałki, posłodzić i wymieszać.
Rabarbar rozłożyć na podpieczony spód ciasta.
Zrobić bezę.
Białka wraz z cukrem, ubić na sztywno, dodać mąkę.
Miksować do połączenia się składników.
Dodać wiórki kokosowe.
Delikatnie wymieszać łyżką.
Pianę rozłożyć równomiernie na rabarbarze.
Ciasto piec 30-40 minut w 170C.









38 komentarzy:

  1. prezentuje sie wybornie.
    wszyscy szaleją na punkcie rabarbaru!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehe to ja też wpisuję się do tego klubu:)

      Usuń
  2. Z ta kokosową bezą brzmi i wygląda bardzo oryginalnie, aż mnie kusi, żeby spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wypieki z rabarbarem i w ogóle kocham rabarbar! :)
    Pyszne to ciacho zrobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomite, rabarbarowe to moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm...pyszności! fantastyczne ciacho:)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Szał na rabarbar a jeszcze go nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie szybciutko nadrób zaległości:)

      Usuń
  7. Tak rabarbar na czasie. Właśnie czytałam na blogu Karmelitki o kompocie z rabarbaru, a u Ciebie poczęstuję się kawałkiem pachnącego ciasta rabarbarowego:-)Pycha:-)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja wpadnę do Karmelitki po ten kompocik;) będę miała najlepszy duecik;)

      Usuń
  8. Rabarbar i kokos? Co za połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  9. wszyscy pieką z rabarbarem :D muszę spróbować i ja :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Pysznie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a jeszcze 100 razy lepiej smakuje:D

      Usuń
  11. pycha! i piszę to z pełnym przekonaniem, bo u mnie niedługo podobne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że to ciasto posmakuje nie tylko amatorom rabarbaru:)

      Usuń
  12. Mniam, rabarbar i beza... I nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie w ogródku rabarbar dopiero rośnie :0)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a nie ma gdzieś tam obok ciebie jakiegoś targu?;)
      szkoda tracić sezon;)

      Usuń
  14. o proszę jakie pyszne ciacho!:)
    pozdrawiam i dziękuję za udział w rabarbarowej akcji:)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Zaiste Antenko idealnie się zgrałyśmy. To co? wymieniamy się chociaż kawałkiem? :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. O! Takie ciasto piecze moja Mama. Uwielbiam pianę u góry i kwaskowatego rabarbara :). Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam!:) trzeba korzystac póki sezon trwa:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak ja uwielbiam bezę! Takie rabarbarowe ciasto z bezą musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Do piany to chyba dodac cukier nie mąkę??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąkę również należy dodać, proszę dokładniej przeczytać przepis:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...