środa, 19 lutego 2014

Muffiny jak pączki (doughnut muffins)



Kolejna propozycja na zbliżający się Tłusty Czwartek.

Tym razem alternatywa dla tych, którzy liczą kalorie, albo wolą wybrać nieco lżejszą opcję słodkości.
To również genialny przepis, dla zabieganych, narzekających na niedobór czasu, bo te muffinkowe pączki, robi się ekspresowo! 
Nie wymagają wyrabiania, wyrastania ciasta, użycia miksera.
Rach ciach, parę minut i gotowe:)

Mimo, że muffiny nie ociekają tłuszczem, są pieczone, nie smażone, smakują wybornie.
Polecam je z czystym sumieniem. 
To jedne z najlepszych muffin jakie kiedykolwiek jadłam!
 
W smaku przypominają, mięciutkie, delikatne, maślane i puszyste, amerykańskie pączki doughnut.
Są wyśmienite.

Polecam od razu podwoić ilość składników, bo z poniższego przepisu, wychodzi jedynie 12 sztuk, tych boskich muffinek.

U nas zniknęły, za jednym posiedzeniem;)

Składniki (12 muffin):
  • 1.75 szklanki mąki
  • 0.5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0.3 szklanki oleju
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0.75 szklanki mleka/jogurtu
  • powidła śliwkowe do nadziania
posypka

0.3 szklanki cukru + łyżeczka cynamonu+ 3 łyżki stopionego masła

Mokre składniki wymieszać w jednej misce.
Sypkie składniki wymieszać w drugiej misce.
Mokre składniki przelać do sypkich i wymieszać.
Formę do muffin wyłożyć papilotkami.
Do każdej papilotki włożyć po 1 łyżeczce ciasta.
Na ciasto nałożyć. ok. 0.5 łyżeczki powideł śliwkowych.
Powidła przykryć ciastem.
Papilotki mają być napełnione  ciastem do 3/4 ich wysokości.
Muffiny piec w 180C ok. 25 minut.
Muffiny wystudzić.
Cukier wymieszać z cynamonem.
Wystudzone muffinki smarować roztopionym masłem, obtaczać w cukrze wymieszanym z cynamonem.









Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014

25 komentarzy:

  1. Nie jem pączków, więc to dla mnie świetna alternatywa. Wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I u mnie na blogu jakiś czas temu gościły podobne

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Zrobię na Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam podobne, ale bez nadzienia. Cudowne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mam zamiar zrobić podobne w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają przepysznie ; ) Super pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  7. Mhmmmm.. wyglądają bardzo smakowicie :)
    Lukrecja

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale kusisz! Kurczę i jak tu teraz pójść spać, jak się na noc naoglądałam takich pysznych rzeczy:))

    OdpowiedzUsuń
  9. takich jeszcze nie robiłam, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z nas dwóch, na temat słodkości to Ela ma więcej do powiedzienia. Ja z kolei tylko mogę zaprzyć kawę i rozsiąść się w fotelu i fruuu do buzi ! :D
    Dla mnie pycha !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  11. Pycha i chyba w tym roku takie, jak już, powinnam jeść:-)

    OdpowiedzUsuń
  12. boskie boskie boskie.
    Alternatywa też dla takich jak ja, którzy po prostu boją się piec na tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowite pączusie ;-) chciałam do Ciebie napisać na maila zapytanie ale nigdzie nie widzę adresu? ;(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  14. wyglądają tak lekko, pysznie

    OdpowiedzUsuń
  15. Aż ślinka leci, wspaniałe babeczki!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam.Nie wiem co zrobilam zle ale kompletnie nie urosly, a ciasto bylo grudowate.Wyrzucilam i pieklam drugi raz.I znow to samo.Co robie zle? Sa zbite,malutkie i grudowate.Mieszalam skladniko bardzo krotko -tak ze bylo sporo maki zupelnie suchej.Prosze o podpowiedz.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...