piątek, 9 maja 2014

Sernik kajmakowy z orzeszkami ziemnymi i słodko-słonym karmelem


 Sernik kajmakowy, zajmuje czołowe miejsce, w rankingu najlepszych serników, które udało mi się wypróbować, a że wraz z Em jesteśmy sernikomaniakami, przerobiliśmy ich tysiące;)

Sernik kajmakowy, przerósł jednak moje najśmielsze oczekiwania.
Była to czysta rozkosz dla podniebienia, istne niebo w gębie!

Kapitalny spód z solonych, orzeszków ziemnych, idealnie komponował się z kremową, słodką, kajmakową warstwą sera. Całość fenomenalnie dopełniała polewa, ze słodko-słonego karmelu, obficie posypana uprażonymi orzeszkami ziemnymi - mmmmmmmmmmmm poezjaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :)

Szczerze polecam, nie zawiedziecie się;) 
Ja szybko do przepisu wrócę, bo moi panowie już wiercą mi dziurę w brzuchu o powtórkę;)

Inspirację zaczerpnęłam z bloga White Plate.

Składniki:

spód
  • 70g solonych orzeszków ziemnych
  • 80g herbatników
  • 30g masła
  • 1 łyżka cukru
masa serowa
  • 600g twarogu ( nie z wiaderka!)
  • 300g  puszki masy kajmakowej
  • 100g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego (może być kupny)
  • 50g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki
polewa
  • 100g masy kajmakowej
  • 2 łyżki masła
  • 0.4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mleka
  • 2 garście solonych orzeszków ziemnych
Tortownicę 26cm ( można mniejszą, to sernik będzie wyższy) wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki i orzeszki zmielić, połączyć z roztopionym masłem i cukrem.
Masę przełożyć do tortownicy, uklepać.
Spód pod sernik podpiec w piekarniku 12 minut w 190C.
 Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać kajmak.
Utrzeć na gładką masę.
Miksując, dodawać po jednym jajku.
Dodać ser i mąkę.
Całość zmiksować do połączenia się składników.
Masę serową wylać na podpieczony spód.
Sernik piec 45-50 minut w 180C.
Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy sernik się upiekł.
Gotowy sernik wystudzić.
Zrobić polewę.
Masę krówkową przełożyć do garnuszka, dodać mleko i masło.
Całość rozpuścić.
Dodać sól, wymieszać.
Gotową polewą polać sernik.
Wierzch posypać uprażonymi na patelni, solonymi orzeszkami ziemnymi.
Sernik włożyć na kilka godzin do lodówki by stężał.










17 komentarzy:

  1. O tak, to zdecydowanie jeden z najlepszych serników jakie zdarzyło mi się upiec :-)
    A Twój jeszcze wygląda fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, że pyszny, a ponieważ moja wersja różni się, bo nie używam solonych orzeszków, to chętnie wypróbuję teraz twoją:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dobrze gotujesz i pięknie fotografujesz swoje potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie serniki!!! wpraszam się:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cała moja rodzina jest rozkochana w wersji z White Plate. Twoja musi być równie boska;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda. Znowu mi się zachciało sernika ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. w życiu nie smakowałam kajmaku. U nas ( Tapenda) specjalistką od słodkości jest Ela, ale ja już tak " nawijacie" o tym kajmaku, że pewnie kiedyś go popełnię :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. Pożądam kawałka tych wspaniałości :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik jeden z najlepszych ..
    Pychota ..
    Wszystkich moich znajonych zachwyca ..

    OdpowiedzUsuń
  10. witam, jaki to ma byc ser jesli nie z wiaderka/?

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie mam możliwości zmielenia twarogu. Czy mogę kupić jakiś gotowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z gotowych polecam President w wiaderku (ten niebieski)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...