poniedziałek, 17 marca 2014

Spaghetti z pesto z rukoli z krewetkami



Jedno z najlepszych spaghetti, jakie jadłam.

Fenomenalne, kremowe pesto z rukoli w połączeniu z makaronem i chrupiącymi, aromatycznymi, pikantnymi krewetkami.

Tak jadać mogę codziennie!:)

Bajeczka!

Składniki (na 2 porcje):

pesto z rukoli
  • opakowanie (250g) rukoli
  • 70g słonecznika
  • 0.5 szklanki oleju/oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 50g parmezanu
  • sól, pieprz
 
  • 0.5 papryczki chilli
  • 250-300g krewetek tygrysich (świeżych)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • makaron spaghetti (300g)
Krewetki pozbawić pancerza.
Na łyżeczce masła podsmażyć, posiekany ząbek czosnku, posiekaną, papryczkę chilli i krewetki (smażyć 3-4 minuty).
Zrobić pesto.
Rukolę zmiksować ze słonecznikiem, olejem, czosnkiem,parmezanem.
Doprawić solą i pieprzem.
Makaron, ugotować według instrukcji na opakowaniu, w osolonej wodzie.
Do ugotowanego makaronu, przełożyć połowę pesto z przepisu powyżej i dokładnie wymieszać.
Przed podaniem, makaron obłożyć krewetkami.
Podawać na ciepło.








21 komentarzy:

  1. I am wonder to read your every single blog post. It was really very informative. thanks for sharing & I will visit your blog again. white noise app

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie! Ulubione smak! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Chwyciłabym ten talerz, schowała i nikomu nie dała. Moje smaki, matko mam ślinotok;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. danie w sam raz dla moich córek, one uwielbiają krewetki!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam krewetek, jakoś brak i odwagi, ale Twój zestaw wygląda przekonywująco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały obiad, cudownie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i pięknie, zgłodniałam przez Ciebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam krewetek, narobiłaś mi smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piszę się na takie jedzonko. Przepis porywam do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny kontrast na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. oł dzizus, czy jest jakaś akcja na pesto z rukoli ?
    Tak czy owak, po lekturze wszystkiego, twoją propozycję uważam za najlepszą, choć nie nam sądzić.
    Mam garść argumentów ZA i jeden tylko przeciw, ale taki pikuś, że nawet wstydzę się o nim pisać ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki Tobie już wiem co jutro ugotuję na obiad.
    Podsunęłaś mi pomysły na obiad z deserem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ehhh wygląda pięknie, ale chyba nie dorosłam do tych smaków, to pesto jest strasznie gorzkie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pesto w żadnym wypadku nie jest gorzkie:D

      Usuń
    2. Nie może być! Zrobiłam wszystko jak w przepisie :) Zresztą rukola jest sama w sobie taka gorzkawa więc pewnie to jej normalny smak..Może gdyby zamienić ją na szpinak...;)

      Usuń
    3. szpinakowe pesto owszem, jest pyszne, ale to z rukoli uwielbia nawet mój 3 latek;) gdyby było gorzkie nie zjadłby ani kęsa:)
      ale cóż, co osoba, to inne gusta kulinarne:)

      Usuń
  14. Jak nie lubię krewetek, to chyba się skuszę!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też je zrobiłam i nie dało się zjeść strasznie gorzkie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...