czwartek, 26 grudnia 2013

Seromakowiec z wiśniami



Choć od dawna, miałam przemyślaną i domknięta listę świątecznych potraw i słodkości, które zagoszczą u nas na stole, to gdy u Kasi , tuż przed świętami ujrzałam ten, elegancki, efektowny, cudownie apetyczny, nowatorski seromakowiec z wiśniami, moje plany od razu uległy radykalnym zmianom.

Musiałam mieć go na swoim stole! 
Nie mogłam czekać ani dnia dłużej:)

Muszę przyznać, że tegoroczny seromakowiec z wiśniami podbił nasze serca od pierwszego kęsa i chyba na stałe zagości na liście świątecznych wypieków.

Pyszne kruche ciasto, wilgotna warstwa masy makowej, kwaskowe, soczyste wiśnie, słodka i idealnie gładka warstwa sernika, a wszystko zwieńczyła, pyszna polewa czekoladowa.

Poezja! Z czystym sumieniem polecam!

Ciasto idealne dla smakoszy sernika jak i makowca, oraz dla niezdecydowanych, co upiec: sernik czy makowiec?;)
 Dzięki tej opcje mamy możliwość delektowania się dwoma ciastami naraz:)

Składniki:

spód
  • 150g mąki
  • 80g masła
  • 65g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka śmietany (12-18%)
  • jajko
masa makowa
  • 700g masy makowej (gotowej, u mnie z bakaliami)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
masa serowa
  • 650g sera na sernik (u mnie wiaderkowe, może być mascarpone)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (u mnie domowy cukier waniliowy)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
polewa
  • 70ml śmietanki 30%
  • 100g gorzkiej, dobrej czekolady
dodatkowo
  • 350g - 400g mrożonych wiśni
Wiśnie rozmrozić na ręczniku kuchennym, by pozbyć się nadmiaru soku.
Składniki na ciasto zagnieść. Jeżeli jest taka potrzeba podsypać odrobiną mąki.
Gotowym ciastem wylepić dno, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Masę makową połączyć z jajkami i mąką.
Wylać ją na spód ciasta.
Na masie makowej ułożyć rozmrożone wiśnie.
Składniki na masę serową zmiksować do połączenia się składników.
Wyłożyć ją delikatnie na warstwie wiśni.
Ciasto piec w 175C ok. 70 minut ( u mnie ciut dłużej).
Ciasto wystudzić.
Włożyć na całą noc do lodówki.
Zrobić polewę.
Podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej połamaną czekoladę.
Gotową polewą polać ciasto.









8 komentarzy:

  1. O mamuniu, wygląda prześwietnie! Wspaniałe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. sermakowca po prostu uwielbiam! a do tego Twój tak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ma wnętrze. Seromakowiec plus wiśnie to niezwykle smaczny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie, bardzo, bardzo świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda doskonale, warto było go wpisać na listę do zrobienia :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. seromakowiec robi moja mama ale bez wiśni. fajny dodatek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciasto doskonałe, a jeszcze z dodatkiem wiśni!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...