niedziela, 22 grudnia 2013

Kapuśniaczki



Pyszny dodatek do wigilijnego barszczu lub świetna sylwestrowa przekąska - francuskie paszteciki z kapustą i grzybami.

Kapuśniaczki pięknie wyglądają, wspaniale smakują i bardzo szybko się robią:)

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (na ok. 6 kapuśniaczków)
  • kminek do posypania 
  • 1 jajko
  • 250g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 10 świeżych prawdziwków/ suszone grzyby
  • 25g masła
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka vegety
 Kapustę, cebule i grzyby posiekać.
Podsmażyć na łyżce masła.
Kapustę zalać wodą.
Dodać sól, pieprz, vegetę, liście, ziele angielskie i masło.
Dusić do miękkości.
Gotowy farsz przestudzić.
Ciasto francuskie pociąć na kwadraty (na ok. 6 części).
Na środek każdego kwadratu nakładać farsz, przykryć drugim kwadratem.
Przy pomocy widelca zlepiać brzegi kapuśniaczka.
 Każdy pasztecik posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem
Gotowe paszteciki/kapuśniaczki, piec na rumiano, w 200C ok. 17 minut.
Podawać na ciepło lub na zimno np. z barszczem.











12 komentarzy:

  1. mm :) a ja lubię z ciasta twrogowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby nie ten kminek, poprosiłabym o cała porcję:))

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, lubię takie dodatki do barszczyku!
    Kochana dla Ciebie i Twojej rodziny Wesołych Świąt , dużo zdrowia i spełnienia marzeń!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy, robimy:-)) Wyglądają bardzo apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja babcia robi drożdżowe :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznosci. Idealne do barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam wyglądają z barszczykiem bardzo apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja kapuśniaczki mam jeszcze przed sobą :) będą się piekły w Wigilię:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Incredible, that is gorgeous. Envision every one of the studying and also creating you might carry out... Cool inside the wintertime even though.

    Buy FUT 14 Coins

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...