niedziela, 6 października 2013

Sernik dyniowy z polewą krówkową



W naszym domu, sernik dyniowy, został okrzyknięty - sernikiem halloweenowym:)
Muszę się z tym całkowicie zgodzić. 
Ten sernik cudownie wpisuje się w teraźniejszą aurę:)
Ma typowo, jesienny, korzenno- cynamonowy aromat.

Choć gustuję w  typowo cięzkich, tradycyjnych, wiejskich sernikach, to ten urzekł moje kubki smakowe.
Totalnie powalił mnie na łopatki!

Jest, to na pewno jeden z najlepszych serników, jakie dotąd jadłam, o najbardziej charakterystycznym, zapamiętywanym smaku. 
Jeszcze długo po zjedzeniu, będę pamiętać jak wspaniale smakował:)

Dzięki dodatkowi dyni, sernik miał nie tylko słoneczny, piękny kolor, ale również w swojej konsystencji wyszedł idealny -nie za słodki, mocno wilgotny, delikatny, aksamitny, kremowy, wręcz rozpływał się w buzi:)
A krówkowa polewa tylko cudownie uwieńczyła całość:)

Składniki:
  •  800g puree z dyni
  • 1kg sera ( z wiaderka)
  • 2 budynie śmietankowe
  • 7 jajek
  • 250g cukru pudru
  • otarta skórka z 0.5 pomarańczy
  • sok z 0.5 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 0. 5 łyżeczki cynamonu
  • 0.4 łyżeczki przyprawy korzennej/do piernika
spód
  • 200g ciasteczek cynamonowych
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej/do piernika
  • 80g masła
polewa krówkowa
  • 100g krówek
  • 4 łyżki śmietanki 30%

Zrobić puree z dyni.
Dynię obrać ze skórki, zetrzeć na tarce.
Przełożyć do rondelka, podlać wodą, dusić do miękkości (woda ma odparować)
Ugotowaną dynię zmiksować na puree.
Przestudzić.
Ser, puree z dyni, budyń wymieszać.
Dodawać po jednym jajku mieszając mikserem na małych obrotach.
Dodać cukier puder, skórkę, sok, cukier waniliowy i cynamon.
Wymieszać.
Zrobić spód do sernika.
Ciasteczka zmielić, wymieszać z rozpuszczonym masłem i przyprawą korzenną.
Wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Uklepać. 
Na ciasteczkowy spód wylać masę serową.
Sernik piec w 160C ok. 90 minut.
Po upieczeniu trzymać go jeszcze 10-15 minut w lekko uchylonym piekarniku.
Po tym czasie ciasto wyciągnąć i wystudzić.
100g krówek rozpuścić z 4 łyżkami śmietanki kremówki.
Wystudzony sernik polać polewą krówkową.
Sernik włożyć do całkowitego stężenia do lodówki.











    37 komentarzy:

    1. Odpowiedzi
      1. tak, z racji samego koloru można się zakochać w tym serniku;)

        Usuń
    2. miej litość , wyślij kawałek kurierem;))

      OdpowiedzUsuń
    3. Dyniowego sernika to jeszcze nie jadłam, a wygląda przepysznie;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetne połączenie, sernik wygląda rewelacyjnie, ten kolor... mam ochotę na kawałek :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Bajeczny! Idealne połączenie!

      OdpowiedzUsuń
    6. O rany, ile pyszności i słoneczny serniczek i ta masa krówkowa, na widok której moje kubki smakowe oszalały... Fantastyczne! :D

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. wierzę, ja też nie mogłam się doczekać aż będzie gotowy do jedzenia;)

        Usuń
    7. fanką sernika nie jestem, ale kolor urzeka:)

      OdpowiedzUsuń
    8. Uwielbiam ten dyniowy szał, pysznie u Ciebie:-) I ta polewa krówkowa, whmm...:-)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ja również zatraciłam sie w tym dyniowym szale;) ale podoba mi się to;)

        Usuń
    9. Bardzo mi się podoba pomysł z krówkową polewą, koniecznie muszę przetestować:)

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. polecam, bo w smaku super! ilość zawsze możesz skorygować wedle potrzeb, a przy tym w lodówce nie zostaje puszka z zalegającą, niezużytą masą krówkową;)

        Usuń
    10. Fajne połączenie smaków :) I piękny kolor ciasta :)

      OdpowiedzUsuń
    11. Kiedy piekł się mój sernik, usiadłam przy kompie, patrzę... a tu magia! U Ciebie niemal taki sam! :D Wygląda przepięknie, zwłaszcza z dodatkiem tej polewy! Następnym razem dodam ją na wierzch - razem muszą smakować wybornie :)

      OdpowiedzUsuń
    12. aż wstyd przyznać, że nie użyłam jeszcze dyni do wypieków :( na sam widok tego sernika cieknie ślinka, mmm... :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Mam kilo sera na serniki w lodówce i dynię na parapecie- to przeznaczenie, muszę dzisiaj upiec ten serniczek!:D Pytanie tylko na jaką wielkość tortownicy są podane proporcje?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. ja piekłam w tortownicy 26cm:) spokojnie możesz użyć mniejszej, sernik wyjdzie wtedy wyższy.
        Smacznego życzę!:)
        Pochwal się później jak wrażenia smakowe;)

        Usuń
    14. Ależ apetyczne, porcyjkę porywam:)

      OdpowiedzUsuń
    15. zaraz się biorę za ten sernik...nie mogę się doczekać jaki mi wyjdzie

      OdpowiedzUsuń

    16. Pomysł z masą krówkową fantastyczny :-)

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...