niedziela, 7 lipca 2013

Szwedzka zapiekanka ziemniaczana z anchois Janssona



Dzisiaj zupełnie inny pomysł na zapiekankę ziemniaczaną.

Ten szwedzki, bardzo prosty specjał od dawna mnie intrygował, a po upieczeniu niesamowicie przypadł nam do gustu.

Zapiekanka wyszła wspaniała, bardzo aromatyczna, cudownie pachnąca, zupełnie inna niż wszystkie, po prostu - boska!
Z całą pewnością często będę do niej wracać.

Aż się dziwię, że połączenie kilku bardzo prostych składników, dało tak zaskakujący efekt końcowy.

Pychota!

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 puszki anchois
  • 200ml śmietanki 30%
  • 50-100ml mleka
  • 70g masła
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta do posypania
Ziemniaki obrać, pokroić w słupki.
Cebulę pokroić w pióra.
Ziemniaki i cebulę wymieszać z anchois wraz z zalewą.
Posolić i dopieprzyć do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Zapiekankę równomiernie przełożyć do naczynia.
Śmietanę wymieszać z mlekiem.
Powstałym sosem zalać zapiekankę.
Na całości ułożyć posiekane kawałki masła.
Posypać obficie bułką tartą.
Zapiekankę piec w piekarniku w 220C ok. 1 godziny.









22 komentarze:

  1. Rewelacja, przy okazji wypróbuję, bo zapiekanki z ziemniakami uwielbiam :-) Miłej niedzieli :-)!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z tobą Marzenko, rewelacja:)

      Usuń
  2. Bardzo fajne i proste danie. Lubię takie niecodzienne połączenia smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. też o niej wiele słyszałam, ale jakoś sie nie zabrałam za zrobienie:) aromatyczna musiała być:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma się co dłużej zastanawiać, koniecznie wypróbuj, jest bomba:)

      Usuń
  4. Koniecznie muszę zrobić, bo jeszcze takiej nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marzy mi się taka na obiad... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam takiej wersji zapiekanki, ale przyznaję, że chętnie bym spróbowała:)) fajna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie polecam, z pewnością będzie smakować:)

      Usuń
  7. Nigdy nie robiłam, ale jestem w stanie wyobrazić sobie ten smak.
    Musiało być przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis;) Podoba mi sie;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam anchois, więc i o ziemniaki łatwiej :)
    Fajna ta zapiekanka.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...