poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Czarno - białe, kruche ciasto ze śliwkami i budyniem


Dla mnie poniższy przepis na kruche ciasto jest idealny i jeżeli mam ochotę na taki wypiek korzystam właśnie z tego przepisu. 
Ciasto zawsze wychodzi tak jak powinno: jest delikatne, rozpływa się w buzi, nie jest za ciężkie, za słodkie, tak jak wcześniej pisałam - ideał!
Co włożyć jako dodatek do środka wymyślam już na poczekaniu, w tym wypadku można poszaleć, bo do tego ciasta każdy owoc się nadaje. Z każdym dodatkiem wypiek smakuje wspaniale.
Moje kubki smakowe od razu pokochały połączenie kwaskowych śliwek, budyniu i delikatnego kruchego ciasta.
 Jak dla mnie to niebiańskie trio!


Składniki:

  • 3- 3.5 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • kostka masła
  • 2 żółtka + 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500ml mleka
  • śliwki 500g (bez pestek)                                                  
Mąkę z masłem posiekać drobniutko, dodać żółtka, jajko, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i śmietanę. 
Ciasto szybko zagnieść. 
Podzielić na dwie części. 
Do jednej dodać kakao.
Połowę ciasta z kakao zagnieść ponownie.
Obie połówki włożyć na chwilę do lodówki lub zamrażalnika.
Ugotować 2 budynie z cukrem w 500ml mleka.
Budyń wystudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Śliwki umyć, wyjąć pestki, przekroić na połówki (jeżeli śliwki są duże to na ćwiartki).
Jaśniejszą połową ciasta wylepić dno blaszki. 
Na warstwę ciasta wylać wystudzony budyń. 
Na budyniu gęsto ułożyć śliwki.
Owoce posypać resztą ciasta porwaną palcami na małe kawałki.
Piekarnik rozgrzać do 200C. 
Piec ok 40-45 minut.








Ciasta z owocami sadu Smakołyki na pikniki

21 komentarzy:

  1. Zgadzam się doskonałe trio :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszne ciasto! Wygląda baaardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, przepyszne ciasto. Uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam połączenie budyniu i owoców w cieście :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. wpraszam się na kawkę i kawałek ciasta:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Piję kawę, zaglądam tutaj i co? widzę pyszne ciacho, aż mi głupio pić kawę bez kawałka takiego pysznego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie wysyłam ci duży kawałek żeby kawka bardziej smakowała;)

      Usuń
  7. Dobry przepis na kruche ciasto bardzo się przydaje, dzięki różnym dodatkom ciasto zmienia swój charakter :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Delicje!
    Ciasta ze śliwkami po prostu kocham.

    OdpowiedzUsuń
  9. chętnie bym się poczęstowała taką pychotką:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Śliwki w cieście sama rozkosz:-)Pamiętam jak na studiach pracowałam w Monachium w piekarni i układałam śliwki na plackach całymi godzinami.I nie znudziły mi się wcale;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na pewno mają być 2 budynie na 500 ml mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak. Budyń do ciasta ma wyjść gęsty.

      Usuń
  12. Witam, robilam to ciasto juz kiedys i mam zamiar zrobic je ponownie, ale tak jest ale:)Jezeli budyn jest gesty i do tego jeszcze ma wystygnac to bardzo ciezko jest go rozprowadzic na ciescie:( nie mozna go polozyc goracy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, sama często upraszczam sobie pracę i wykładam na ciasta gorący budyń;) nic one na tym nie tracą;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...