piątek, 6 lipca 2012

Pleśniak z czerwoną porzeczką




Czerwoną porzeczkę w kuchni traktuję po macoszemu. Samej? nie dziękuję, za nic nie przełknę. Dodaję ją jedynie do kompotu i właśnie do.. pleśniaka. 
Do tego ciasta nadaje się wprost idealnie.Wiem, wiem nazwa na pewno nie zachęca, ale ciasto samo w sobie jest wspaniałe! Idealne na letni sezon. Orzeźwiające, kwaskowe owoce, poryte słodką pianką i chrupiącą kruszonką. Palce lizać. 
W zimie gdy nie mam dostępu do świeżych owoców, porzeczki zastępuję powidłami śliwkowymi. Ciasto wychodzi równie smaczne, ale nie ma to jak dobre wykorzystanie wspaniałych darów lata:) Dlatego korzystam póki mogę.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 300-400g czerwonej porzeczki
  • 1.5 łyżeczki kakao
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę z żółtkami, masłem i proszkiem do pieczenia zagnieść.
 Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dosypać kakao i zagnieść ponownie. 
Jednym z jasnych kawałków wyłożyć formę i podpiec w piekarniku 10 minut w 180C.
 Dwa pozostałe kawałki ciasta schować na chwilę do lodówki lub do zamrażalnika.
Na podpieczony spód równo rozłożyć owoce. Ciemną część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach wysypać na owoce.
Białka upić z cukrem na sztywno i wyłożyć je na ciemną warstwę ciasta.
Na wierzch zetrzeć ostatnią część jasnego ciasta.
Piec ok 45minut w 180C.

 





Smakołyki na pikniki

20 komentarzy:

  1. Ja porzeczkę lubię, ale najbardziej chyba tę białą;) Pleśniak z takim kwaskowatym dodatkiem musi być smaczny

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. A u nas na pleśniak mówi się skubaniec:) Ulubione ciasto mojej siostry:)
    Zdjęcie porzeczek zachęca tylko zbierania tego "czerwonego złota":)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to ciacho, a porzeczka idealnie do niego pasuje :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepięknie wygląda, niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. pleśniak to świetne ciasto, ja też często je piekę:)) u mnie zwykle z wiśniami albo z czarną porzeczką :)) Twój wygląda super!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo z wiśniami!!! super pomysł, z nimi jeszcze nie próbowałam

      Usuń
  6. Ja też nie za bardzo lubię porzeczki. Ale do pleśniaka będą świetne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. jej aż mi ślinka pociekła ;) a i fajny nowy top bloga masz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komplement:D kobieta zmienną jest:D

      Usuń
  8. Pleśniaka uwielbiam ze wszystkimi możliwymi owocami!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne znakomite ciasto, z chęcią bym skubnęła kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę wykorzystać w końcu porzeczki z krzaczka :) pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  11. porzeczki kojarzą mi się z działką i ze zdjęciem jak byłam mała, szamałam prosto z krzaka :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wstyd sie przyznać ale nigdy nie jadłam pleśniaka z porzeckzmai a porzeczek mam w ogordzie całkiem sporo.

    OdpowiedzUsuń
  13. mój ukochany gnieciuch z porzeczkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam!!
    Mam nietypowe pytanie jaki rozmiar blaszki był użyty do tego pysznego ciacha?? :) Dla dwojga może być za dużo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tego ciasta nigdy za wiele;) jest przepyszne i samo się je:D Dwoje spokojnie da sobie z nim radę;)
      Nic się również nie stanie jak ciasto postoi kilka dni.
      Rozmiar blaszki 24x28. Można zrobić w jeszcze mniejszej, ciasto wyjdzie wtedy wyższe.

      Usuń
  15. Ciasto upieczone, spróbowane - wspaniałe! Trochę się tylko rozwala, ale pewnie dlatego, że nawet dobrze nie wystygło zanim zjedliśmy połowę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wystygnie będzie się lepiej kroić:) ja robiłam zdjęcia jak ciasto było ciepłe i również miałam problem z pokrojeniem

      Usuń

  16. to ciasta przywołuje wspomnienia - moja mama często je piekła na niedzielę i było pysznie - pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...