wtorek, 30 września 2014

Bigos z warzyw lata z indyjską nutą



Choć w kalendarzu jesień i nie da się ukryć, że za oknem również w najlepsze już się rozgościła, to stragany jeszcze pękają w szwach od cudownych, letnich warzyw. 
Trzeba z nich korzystać póki można, bo w zimie o takich, słonecznych, daniach, będzie można tylko pomarzyć.

Lekki, letni, warzywny bigos, dla smaku podkręcony indyjską gram masalą, świetnie sprawdzi się jako pożywny, ciepły, rozgrzewający posiłek, w już chłodne, jesienne dni.

Składniki:
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cukinia
  • 1 duży bakłażan
  • kawałek pora
  • 400ml przecieru pomidorowego z kartonu lub świeżych pomidorów
  • 2 łyżeczki gram masali
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 0.4 papryczki chili
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • kawałek kiełbasy
  • sól + pieprz dla smaku
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 
Warzywa pokroić w grubą kostkę lub pół plastry.
Wrzucić na patelnię, dodać sos sojowy i posiekane chili.
Podsmażyć kilka minut na oleju.
Ściągnąć na bok.
Na tej samej patelni podsmażyć boczek i kiełbaskę.
Dodać warzywa, przecier, gram masalę.
Dusić kilka minut.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać np. z ryżem.








Paprykujemy 5

niedziela, 28 września 2014

Kostka dyniowo - jabłkowa z kokosem


Kolejny niezwykle jesienny wypiek, z wykorzystaniem uwielbianej przeze mnie dyni i jabłek.
Kostka dyniowo -jabłkowa z kokosem, to jedno z najlepszych ciast, które ostatnio pochłanialiśmy.

Wypiek nietypowy, ale zjawiskowy w smaku.
Genialne połączenie pure z dyni, z mlekiem skondensowanym, jabłkami, kokosem, solonymi orzeszkami i gorzką czekoladą.
 
Raj dla podniebienia!

Przepis pochodzi z magazynu "Sweet Dreams" ( wydanie sierpień/wrzesień/październik 2014r.)

Składniki:

spód
  • 250g ciasteczek pełnoziarnistych
  • 120g masła
nadzienie
  • 200g pure z dyni
  • 2 jabłka
  • 1 puszka mleka skondensowanego (słodzonego)
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 75g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 uprażonych solonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80g wiórków kokosowych
Ciasteczka zmielić w malakserze.
Dodać pokrojone masło, zagnieść ciasto.
Spód blaszki (ok. 20x30) wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciasteczkową masą.
Mleko wymieszać z mąką, pure z dyni, proszkiem do pieczenia, startymi na tarce na dużych oczkach jabłkami, cynamonem, orzeszkami i posiekaną czekoladą.
Powstałą masę wylać na ciasteczkowy spód.
Całość posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto piec do zrumienienia w 175C, 35-45 minut.
Po upieczeniu wystudzić.
Po wystudzeniu ciasto pokroić na kwadraty.











Dynia na słodko i słono Jabłka wolności Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera

piątek, 26 września 2014

Babka dyniowo - kakaowa



Pyszna, wilgotna, ciężka, trochę przypominająca swoją konsystencją i smakiem brownie, dyniowo - kakaowa babka.

Śmiało mogę nazwać ją, babką idealną.
Takie ciasta lubimy najbardziej:)

Babka, była nie tylko pyszna, oczarowała nas również swoim niezwykle słonecznym kolorem.
Dzięki temu, że do ciasta dodana była dynia, babka zyskała bajeczną, intensywnie pomarańczową barwę.

Tak samo jak u Pauliny, ta dyniowo-kakaowa babeczka i u nas zrobiła furorę, podbijając nasze serca bez reszty. 

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • 1 szklanka oleju
  • 0.5 szklanki pure z dyni
  • 8 łyżek ciemnego, gorzkiego kakao
Wszystkie składniki oprócz kakao i pure z dyni połączyć ze sobą.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
Do drugiej części dodać pure z dyni i wymieszać.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać odrobiną mąki.
Nakładać naprzemiennie (po łyżce), ciasto dyniowe i ciasto kakaowe, do wyczerpania się składników.
Babkę piec w 180C ok. 50-60 minut.









Dynia na słodko i słono Ciacho na widelcu Ciasta bez miksera