czwartek, 26 marca 2015

Pulpeciki z fetą w sosie pomidorowym



Pyszna "wariacja", na temat klasycznego mielonego, który serwowany milionowy raz, każdemu może się znudzić;)

Pulpeciki z dodatkiem sera fety, to ciekawa odmiana obiadu, do tego pomidorowy sos i inny niż zwykle, kapitalny obiad gotowy:)

Składniki:
  • 500g mielonego mięsa ( u mnie wieprzowe z szynki)
  • 1 cebula
  • 150g fety
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jako
  • 3 łyżki wody
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 500ml passaty pomidorowej
  • 100g mozzarelli
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • szczypior
Mięso wymieszać z posiekaną cebulą, przetartym przez praskę czosnkiem, pokruszoną fetą, jajkiem i wodą.
Całość doprawić solą i pieprzem ( z racji dodania fety uważać na sól).
Mięso dokładnie wyrobić.
Formować małe klopsy, obtaczać w mące.
Klopsiki obsmażyć na rozgrzanym oleju.
Podsmażone klopsy zalać pomidorową passatą.
Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
Jeżeli jest taka potrzeba dosłodzić do smaku.
Dusić kilka minut na małym ogniu.
Dodać posiekany szczypior.
Pod koniec duszenia, całość posypać tartą mozzarellą.
Klopsy podawać np. z makaronem.











9 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...