piątek, 24 stycznia 2014

Cordon Bleu



Cordon Bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim, to klasyczny kotlet (wieprzowy, cielęcy, drobiowy) z kieszonką, którą wypełnia, ser żółty i szynka.

To taki kotlet na bogato;)
Soczysty, delikatny i chrupiący kawał mięcha:)

Składniki:
  • kilka plastrów mięsa np. schabu (może być inne: cielęcina lub drób)
  • kilka plasterków ulubionej szynki
  • kilka plasterków sera
  • sól, pieprz, czosnek do smaku
  • musztarda do posmarowania
  • mąka+ bułka tarta do panierowania
  • jajko 
  • olej do smażenia
 Plastry mięsa mocno rozbić.
Mięso natrzeć solą i pieprzem.
Z jednej strony posmarować czosnkiem i musztardą.
Ułożyć 1-2 plasterki ulubionej szynki i 1-2 plasterki sera żółtego.
Złożyć kotlet na pół (w tak zwaną kieszonkę).
Nie ma potrzeby spinania mięsa wykałaczką czy nitką.
Brzegi koperty lekko zbić tłuczkiem żeby była szczelnie zamknięta.
Jajko roztrzepać widelcem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso obtaczać w mące, w jajku i bułce tartej.
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.










23 komentarze:

  1. Wiesz, ze o him calkowicie zapomnialam.... Mama czesto robila takie kotlety I byly przepyszne :) Stawiam, ze Twoj tez jest super. Pysznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to koniecznie nadrób zaległości, bo kotlety rzeczywiście wychodzą super!

      Usuń
  2. haha to naprawdę jakaś telepatia! ostatnio ciągle myślę o cordon bleu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie dziwię się, bo to fantastyczne danie!

      Usuń
  3. Mniam! Bardzo lubię kotlety w tym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam!:) choć jakoś rzadko robię:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. co rzadko robione, podwójnie smakuje:)

      Usuń
  6. Pyszności! :) Uwielbiam cordon bleu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Yupi, robiłyśmy. Pyszne ! znów zrobimy :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...