wtorek, 24 września 2013

Tagliatelle z kaczką w sosie grzybowym



Co roku o tej porze, znoszę do domu olbrzymie ilości leśnych grzybów.
To jest silniejsze ode mnie.
Nic nie jest w stanie mnie powstrzymać;)
Już sam ich zapach, gdy wchodzę na targ, rozkłada mnie na łopatki.

Dobrze, że Em też podziela moją ogromną miłość do grzybów, bo wcale nie oponuje;)
Tak sobie razem chodzimy i znosimy te grzyby, wymyślając milionową wersję, ich zaserwowania;)

Dzisiaj wspaniałe danie, z udziałem obłędnych podgrzybków - makaron z mięsem z kaczki, obficie okraszony, boskim, zawiesistym, śmietanowym sosem z aromatycznych podgrzybków. 

Mówię Wam, żyć nie umierać:)

Składniki:
  • 300g gotowanego mięsa z kaczki
  • 300-400g świeżych podgrzybków
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • ok. 100ml śmietany (u mnie 18%)
  • 0.5 pęczka szczypiorku
  • 1-2 szczypty tymianku
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz
Gotowane mięsko z kaczki pokroić w większą kostkę.
Grzyby oczyścić, pokroić.
Na patelni rozgrzać masło.
Na maśle podsmażyć cebulę i grzyby.
Doprawić solą i pieprzem.
Do podsmażonych grzybów dodać mięso z kaczki.
Wszystko przez chwilę podsmażać.
Dodać śmietanę, posiekany szczypiorek, doprowadzić do wrzenia.
Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Makaron ugotować według instrukcji na pakowaniu.
Kaczkę w sosie grzybowym podawać z ugotowanym makaronem.
Przed podaniem danie posypać tartym parmezanem.









27 komentarzy:

  1. jakie pyszności! można wpaść na obiad?:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiej wersji kaczki jeszcze nie jadłam:-) A dlaczego z targu znosicie, a sami nie chodzicie na grzyby?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem chodzimy.. ale w środku dużego miasta trudno o las i grzyby:(

      Usuń
  3. Wow...arcydzieło...dlaczego ja tak nie umiem gotować? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aż się zarumieniłam, tak mi miło;)

      Usuń
  4. Uwielbiam zarówno kaczkę, jak i grzyby, pyszne danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem u Ciebie po raz enty. Jak zwykle pięknie, apetycznie. Zachwycasz. Aż apetyt mi rośnie ;) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Judyto, bardzo mi miło:) zapraszam częściej!

      Usuń
  6. Pycha, to są zdecydowanie moje smaki. Strasznie dobry obiadek dziś miałaś :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Aaaaaa, mam taki makaron, pyszne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pycha!:) grzyby, makaron i kaczucha - po prostu bosko:) ostatnio robilam z kurczakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z kurakiem też wyszło znakomicie:)

      Usuń
  9. Wygląda super! Dziękuję za dołączenie do akcji :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twoj przepis to niebo w gębie! Moi znajomi byli zachwyceni! Gratuluje i pozdrawiam serdecznie :*

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...