czwartek, 28 lutego 2013

Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, chrupiącym boczkiem i mascarpone


Pełnoziarnisty makaron, szpinak i żeby nie było za zdrowo i za dietetycznie, dodatek chrupiącego, podsmażonego boczku i kremowego serka mascarpone.
Szybko i pysznie!

Składniki:
  • 400g świeżego szpinaku
  • 250g mascarpone (opakowanie)
  • 150-200g boczku wędzonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 400g pełnoziarnistego makaronu
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Szpinak wraz z roztartym czosnkiem, solą i pieprzem podsmażyć na łyżce masła.
Szpinak zmiksować wraz z serkiem mascarpone.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Ugotowany makaron wymieszać ze szpinakiem, podgrzewać kilka minut na niewielkim gazie.
Gotowy makaron przełożyć na talerz, posypać podsmażonym boczkiem.








Zmagania sesyjne: karmimy móżdżek :)

23 komentarze:

  1. Mascarpone, makaron i szpinak - genialnie trio. Uwielbiam takie dania i chyba na weekend będę musiała kupić ten serek, nie m innej opcji!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda tak pysznie, że zjadłabym podwójna porcję. :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne smaki, wspaniałe zestawienie!

    OdpowiedzUsuń
  4. oo widzę boczuś :) no tak myślałam, że sam makaron by nie przeszedł hihi fajne danie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehehehe u mnie tak jak u ciebie... mięsożercy;)

      Usuń
  5. Z boczkiem wszystko przejdzie, nawet makaron pełnoziarnisty dla mojego M;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym sosem, to nawet nie widać, że makaron jest pełnoziarnisty:D

      Usuń
  6. dawno nie robiłam nic z boczusiem smażonym... a bardzo lubię, ostatnio chyba w grochówce go jadłam... no to czas się wybrac na zakupy chyba ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mmmm narobiłaś mi smaka na grochówkę:D

      Usuń
  7. Ale rewelacja! Dopiero zjadłam obiad, a patrząc na Twoje pyszne danie czuję się głodna!

    OdpowiedzUsuń
  8. robię niemal identyczny makaron :) pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooooojej, już czuję ten zapach boczku, już czuję ten smak :-) Pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja może ten boczek bym pominęła, ale poza tym super, świetny ma kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, a ja zamieniłabym na kurczaka! ;p

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...