wtorek, 18 września 2012

Filet z kurczaka z kurkami i gorgonzolą



Uwielbiam grzyby, a kurki ubóstwiam. Dlatego, cieszy mnie to, że jest jeszcze na nie sezon i mogę wykorzystywać ulubione grzybki do potraw w mojej kuchni. 
Tym razem nie kierowałam się żadnym znanym mi przepisem, zdałam się na mój smak i kuchenną intuicję. 
Podświadomie czułam, że mam rację i połączenie delikatnych kurek i kurczaka z intensywną gorgonzolą, oraz aromatyczną szynką szwarcwaldzką, to będzie strzał w dziesiątkę. 
Bingo! 
Smaki w tej potrawie idealnie ze sobą współgrały i nawzajem się genialnie uzupełniały. 
Kto lubi takie połączenia na pewno będzie zadowolony. 
My po tym obiedzie czuliśmy się kulinarnie dopieszczeni;)

Składniki:
  • 3 pojedyncze filety z kurczaka (ok.500g)
  • 200-250g kurek
  • 70-100g sera gorgonzola
  • kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej
  • 50ml białego, wytrawnego wina
  • 100ml śmietanki 30%
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka do smaku
Filet z kurczaka, podzielić na kotlety, delikatnie rozbić.
Doprawić solą, pieprzem, papryką.
Zostawić do przegryzienia się.
Kurki oczyścić, jeżeli są za duże, przekroić wzdłuż na połowę.
Cebulę posiekać.
Kurki wraz z cebulą podsmażyć na maśle.
Pod koniec duszenia dolać wino, dodać ser,rozgnieciony czosnek, śmietankę i przyprawy.
Na każdego kotleta ułożyć plasterek szynki szwarcwaldzkiej.
Filety usmażyć na oleju z każdej ze stron.
Kurczaka podawać np. z makaronem/kluskami polanego sosem kurkowym.









Po prostu kotlet do obiadu

29 komentarzy:

  1. zaczęłam się niesamowicie oblizywać po tych zdjęciach.. pyszności!
    pozdrawiam ciepło,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne danie!! same pyszności, aż w brzuchu zaburczało:)) Ty wiesz co tygryski lubią najbardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba nie ma na świecie osoby która nie lubiłaby sera gorgonzola, szynki szwarcwaldzkiej i kurek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Doskonałe połączenie!
    Smacznego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chodzą za mną ostatnio takie kurkowe puszności! Super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czas na eksperymenty;)

      Usuń
  6. Intuicja dobrze podpowiada, danie pysznie wygląda :) Udanego wtorku!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie proste dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wasz obiad był genialny! Uwielbiam wszystkie składniki, a razem muszą smakować rewelacyjnie. Intuicyjne obiady są zawsze najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie z takich składników nie mogło powstać niejadalne danie;)

      Usuń
  9. i Ty mnie nie zaprosilas na taki obiad!!! chyba ci nie wybacze :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. upssssss sorry;) następnym razem się porpawię;)

      Usuń
  10. Kulinarne miłosne trio : kurki, piersi i gorgonzola ach! <3 zjadłabym wszystkoz talerza! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ser z kurczakiem to zawsze idealne połączenie, od lat jestem fanką devolaja, a teraz kolejna opcja przede mną do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ŚWIETNE POŁĄCZENIE WSZYSTKICH SKŁADNIKÓW.cZUJĘ JUŻ ZAPACH I SMAK CUDOWNEGO,ROZPŁYWAJĄCEGO SIĘ KOTLETA.mNIAM.

    OdpowiedzUsuń
  13. świetnie skomponowałaś smaki. najbardziej podoba mi się dodatek gorgonzoli - mocny akcent nadaje charakteru całości

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie o taki akcent mi chodziło:)

      Usuń
  14. Ależ tu smakołyki, a ja tak dawno nie zagladałam:) czas to nadrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo dawno mnie na moim blogu nie było i ogólnie w tym całym internecie. Nadrabiam zaległości.
    Kurek mam mnóstwo w zamrażalniku! A danie kusi. Trzeba coś z nimi zrobić (:
    moje ulubione danie z kurek to 'kurczak z kurkami z mascarpone' ! polecam (:


    dzięki za dobre słowa o malagowej galaretce!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie czaruj tego kurczaczka, ja chętnie wpadnę po przepis;)
      pozdrawiam

      Usuń
  16. Uwielbiam takie jedzonko. Piękne i pyszne połączenie Antenko.:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pycha, bardzo mi się podoba dodatek szynki, no i te kurki, ale nabrałem na nie ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis na pewno wykorzystam. Tak ładny jest Twój blog, a zdjęcia tak apetyczne, że ślinka leci od oglądania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za tak miłe słowa:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...