Sos grzybowy z prawdziwków, idealny do pieczeni, mięs, makaronu lub np. do ostatnio dodanych przeze mnie na bloga gołąbków.
Jeszcze bardziej smakuje z własnoręczni zebranych grzybów, które nas w tym roku rozpieszczają swoim wysypem;)
Sos w najbardziej klasycznym wydaniu, bez kombinowania, ze śmietaną, taki smakuje nam najbardziej.
Każdemu polecam wycieczkę do lasu i grzybobranie;)
Korzystajcie kochani póki możecie!
Składniki:
- 1 kg prawdziwków
- 2 cebule
- 0.5 pęczka szczypiorku
- 300ml bulionu
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
Większe pokroić.
Cebulę posiekać.
Grzyby cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle.
Zalać bulionem.
Dusić kilkanaście minut.
Zagęścić mąką, zabielić śmietaną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem.
Chwilę podusić.
Podawać do mięsa, pieczeni lub np. gołąbków.
Great Post. nice to visit and walk :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:) na pewno pięknie pachniało!
OdpowiedzUsuńPycha, u mnie dziś na obiadek :)
OdpowiedzUsuńOj, tak jeśli sos grzybowy o tej porze, to tylko z grzybów świeżych a już najlepiej właśnie z borowików. Zapachniało nawet u mnie :) :)
OdpowiedzUsuńTaki sosik to mój tato umiał cudownie przygotować, ale nic nie trwa wiecznie. Ja nie porywam się na zbieranie grzybków, bo zbieracz ze mnie kiepski niestety:)
OdpowiedzUsuńRobiłam juz w tym sezonie grzybowym, pycha, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIdealny! <3
OdpowiedzUsuńsłowo "prawdziwki" działa na mnie jak lep na muchy. Czasem również z dodatkiem śmietany. To jest właśnie taki przepis do którego śmietanę też bym dodała.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
super przepis, ja jeszcze dodaję odrobinę suszonych grzybów dla aromatu
OdpowiedzUsuńMoja mam kiedyś robiła sos grzybowy, którego podstawą były podgrzybki suszone. To był jeden z moich ulubionych sosów.
OdpowiedzUsuń