wtorek, 2 lipca 2013

Maślane ciasto z truskawkami



Pyszne, puszyste jak mgiełka, delikatne, mocno maślane, sezonowe ciasto z moimi ulubionymi truskawkami.
Dokładnie takie jakie lubię. Pachnące latem!

Myślę, że nic więcej pisać tu nie muszę:)

Częstujcie się!:)

Składniki:
  • 300g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 600-700g truskawek
kruszonka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wiórek kokosowych
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Powoli miksując dodawać po jednym jajku.
Nie przestając miksować dodać cukier, cukier waniliowy oraz mąki i proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
W wierzch ciasta powbijać obrane z szypułek truskawki.
Składniki na kruszonkę zagnieść, posypać nią ciasto.
Ciasto piec w 180C ok. 50 minut.











Truskawkowy zawrót głowy 2013

38 komentarzy:

  1. Zaklepuję całą blachę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. no ja chętnie się poczęstuję!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja też wpadłabym na kawałek, taki duży :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, dałabym się za nie pokroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczne letnie smaki! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę mega duży kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. do częstowania nie musisz długo namawiać ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Latem fajne są te ciacha z owocami sezonowymi:-) A foty są mega apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Latem fajne s? te ciacha z owocami sezonowymi::) A new foty azines? super apetyczne :-)Gold For RunescapeBillig WOW Gold

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam te ciasta maślankowe. Są przepyszne,wilgotne i pachnące, latem robię je najchętniej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy dla mnie został jeszcze może kawałeczek tego cuda?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że może być już z tym problem;)

      Usuń
  12. pyszny placek:) szkoda, że sezon na truskawki się kończy :(

    OdpowiedzUsuń
  13. hehe nie wiem co się da zrobić, ale już cała blacha zaklepana wyżej;)

    OdpowiedzUsuń
  14. szukałam właśnie jakiegoś maślanego - zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. o jakich wymiarach blachę użyć do tego przepisu? :) Ola

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie upiekłam i spróbowałam kawałek. PYCHAAAAA :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za przepis. Ciasto jest idealne, puszyste i chrupiące na brzegach. Piekłam z różnych przepisów ale ten jest najlepszy. Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratuluję, ciasto smakuje rewelacyjnie, brakuje tylko informacji jakich rozmiaròw powinna być forma do pieczenia. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...