wtorek, 2 lipca 2013

Maślane ciasto z truskawkami



Pyszne, puszyste jak mgiełka, delikatne, mocno maślane, sezonowe ciasto z moimi ulubionymi truskawkami.
Dokładnie takie jakie lubię. Pachnące latem!

Myślę, że nic więcej pisać tu nie muszę:)

Częstujcie się!:)

Składniki:
  • 300g mąki
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 4 jajka
  • 200g cukru
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 600-700g truskawek
kruszonka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 3 łyżki wiórek kokosowych
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Powoli miksując dodawać po jednym jajku.
Nie przestając miksować dodać cukier, cukier waniliowy oraz mąki i proszek do pieczenia.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
W wierzch ciasta powbijać obrane z szypułek truskawki.
Składniki na kruszonkę zagnieść, posypać nią ciasto.
Ciasto piec w 180C ok. 50 minut.











Truskawkowy zawrót głowy 2013

38 komentarzy:

  1. Zaklepuję całą blachę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. no ja chętnie się poczęstuję!!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No ja też wpadłabym na kawałek, taki duży :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, dałabym się za nie pokroić ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczne letnie smaki! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Poproszę mega duży kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  7. do częstowania nie musisz długo namawiać ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Latem fajne są te ciacha z owocami sezonowymi:-) A foty są mega apetyczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Latem fajne s? te ciacha z owocami sezonowymi::) A new foty azines? super apetyczne :-)Gold For RunescapeBillig WOW Gold

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam te ciasta maślankowe. Są przepyszne,wilgotne i pachnące, latem robię je najchętniej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A czy dla mnie został jeszcze może kawałeczek tego cuda?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obawiam się, że może być już z tym problem;)

      Usuń
  12. pyszny placek:) szkoda, że sezon na truskawki się kończy :(

    OdpowiedzUsuń
  13. hehe nie wiem co się da zrobić, ale już cała blacha zaklepana wyżej;)

    OdpowiedzUsuń
  14. szukałam właśnie jakiegoś maślanego - zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. o jakich wymiarach blachę użyć do tego przepisu? :) Ola

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie upiekłam i spróbowałam kawałek. PYCHAAAAA :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję za przepis. Ciasto jest idealne, puszyste i chrupiące na brzegach. Piekłam z różnych przepisów ale ten jest najlepszy. Brawo.

    OdpowiedzUsuń
  18. Gratuluję, ciasto smakuje rewelacyjnie, brakuje tylko informacji jakich rozmiaròw powinna być forma do pieczenia. Polecam

    OdpowiedzUsuń