niedziela, 30 czerwca 2013

Gulasz z procentami, z cytrynówką



Po weekendzie została na półeczce niedopita, samotna resztka cytrynówki.
Od samego rana, korciło mnie, by ją do czegoś dodać.
Czemu by nie do gulaszu?
Dzięki temu zabiegowi, zwykły gulasz zyskał niezwykłego, cytrusowego, orzeźwiającego smaku.
A przy tym jak pachniał!

Składniki:
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki cytrynówki
  • 1 cebula
  • 0.5l rosołu warzywnego
  • przyprawy do smaku: sól, pieprze, czosnek, kminek, papryka chili, ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • olej do smażenia
Mięso dokładnie oczyścić, pokroić w kostkę.
Doprawić przyprawami.
Cebulę posiekać.
Mięso wraz z cebulą podsmażyć na oleju.
Podsmażone mięso zalać rosołem, dodać powidła, liście laurowe i ziele angielskie.
Dusić na małym ogniu do miękkości.
Pod koniec duszenia dodać cytrynówkę.
Gulasz zagęścić mąką, zabielić śmietaną. 











26 komentarzy:

  1. Wygląda apetytycznie;-) ze zwykłego gulaszu powstał nam niezwykły dosłownie w jedna chwilę;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. intrygujesz mnie!
    gulasz z alkoholem, ciekawe :]
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. alkohol nie jest wyczuwalny, za to posmak cytrusowy tak i bardzo tutaj pasuje:)

      Usuń
  3. I po cytrynówce... Dobrze wykorzystana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. już sobie wyobrażam ten zapach i smak!:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najważniejsze- trafiony, smaczny pomysł:)
    danie wygląda kusząco...

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawie się zapowiada! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie!
    Do każdego mięsa prawie dodaję alkohol.
    Twój gulasz na pewno smakuje wybornie.
    I te placuszki,ach!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, gulasz i placki ziemniaczane/cukiniowe to najlepszy duet jaki można sobie wyobrazić:D

      Usuń
  8. Pomysłowy sposób na wykorzystanie resztki alkoholu, podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny pomysł z tą cytrynówką :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię do gulaszu dodawać nalewki domowe, z cytrynówką jeszcze nie kombinowałam-)

    OdpowiedzUsuń
  11. dania zakrapiane alkoholem rzeczywiście mają ciekawy aromat i smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie!
    Perform ka?dego mi?sa prawie dodaj? alkohol.
    Twój gulasz na pewno smakuje wybornie.
    My partner and i te placuszki,very one!Gold For Runescape Billig WOW Gold Kaufen

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny pomysł taki gulasz z procentami :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. narobiłas mi smaku tym daniem :)

    OdpowiedzUsuń