środa, 7 sierpnia 2013

Turecki sernik bez sera (na jogurcie) z borówkami



Ten sernik, nie sernik totalnie mnie oczarował.

Byłam bardzo ciekawa smaku sernika, bez sera, a dodatkiem jogurtu, ale nie mogłam sobie wyobrazić tego smaku.

Bez dwóch zdań, smakiem powalił na kolana i mnie i emka:)

W życiu nie jadłam lżejszego, bardziej delikatnego, puszystszego, wilgotniejszego, bardziej rozpływającego się w ustach sernika!

Bajka!

Poezja!

Fenomen:)

Kto się zastanawia, niech lepiej bierze się za pieczenie, bo ciasto samo się robi i samo się zjada:)

Składniki:
  • 800ml jogurtu naturalnego (gęsty, najlepiej grecki)
  • 8 jajek
  • 200g cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 cytryna
  • 2 szczypty soli
  • borówki amerykańskie (ok. 300g)
opcjonalnie do dekoracji
  • 200ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 200g serka mascarpone
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodać mąkę, jogurt, otartą skórkę z cytryny, sok z całej cytryny.
Zmiksować.
Białka wraz z solą ubić na sztywną pianę.
Pianę przełożyć do ciasta.
Dodać 2/3 borówek (resztę można zostawić do dekoracji).
Delikatnie wymieszać z masa jogurtową.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26cm).
Piec w 180C 70 minut.
Ja w połowie czasu zmniejszyłam \temperaturę piekarnika na 150C, bo ciasto za szybko zaczęło się przypiekać.
Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku na ok. 20 minut.
Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.
Ciasto można udekorować bitą śmietaną ubitą wraz z serkiem mascarpone i resztą borówek.












Kwaśnie, no właśnie

46 komentarzy:

  1. wow cudeńko musze go zrobic naprawde! poki sa borowki, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że z innymi owocami również śmiało można poeksperymentować:) ale z borówkami smakował wybornie;)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję :) Dziękuję za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda super apetycznie! na pewno zrobię, dodaję do listy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smacznego życzę:) z pewnością go pokochacie:)

      Usuń
  4. Robi wrażenie! Dołączam sie do osób które będą ten przepis testować. Jak myślisz czy zwykły jogurt naturalny też się nada? (nie mam dostępu do greckich, niestety)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chodzi o to żeby dodać do tego ciasta bardzo gęsty jogurt, a grecki/typu greckiego właśnie taki jest. Jak masz dostęp do sprawdzonego, gęstego, dość tłustego jogurtu, myślę, że śmiało możesz poeksperymentować.
      Podziel się potem proszę wrażeniami:)

      Usuń
  5. Potwierdzam, że to faktycznie ciastko cudne w smaku i byłam podobnie zaskoczona i zachwycona.
    Piekę podobne na spodzie w brownie z wiśniami, też pychota :) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/03/brownie-z-jogurtowym-musem-wisniowa.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie wyglada jak sernik. Oj czuję, że będzie u nas częstym gościem:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. woow! wygląda fantastycznie! piękna robota!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeju, jaki fajny! Chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, robi wrażenie!! Zapisuję;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zapisałam do wypróbowania , tak apetycznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  11. wspaniały przepis ;) i ja zapisuję do przetestowania!

    OdpowiedzUsuń
  12. nie raz o nim słyszałam, chcę go w końcu spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. więc do roboty:D ciasto jest bardzo proste, nie ma się nad czym zastanawiać:)

      Usuń
  13. Bardzo ciekawy przepis. A ciacho wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pyszności i te borówki amerykańskie;) Powiem, że chyba nawet bardziej lubię je, niż zwykłe jagódki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma:D:D:D sezon jagodowy niestety już się skończył, dobre i borówki amerykańskie;)

      Usuń
  15. Juz mam składniki teraz czekam az sie troche pogoda uspokoi zeby wlaczyc piekarnik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. racja, ja wczoraj włączyłam piekarnik w największym upale i to był błąd. Rozpłynęłam się:D

      Usuń
  16. wygląda bardzo pysznie!!

    +zapraszam na swojego nowego bloga, może zaciekawi Cię moja historia i zostaniesz ze mną na dłużej! :)
    www.bestronggirl.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Super sprawa! uratowałaś mnie tym przepisem! :) uwielbiam serniki a mieszkając w Norwegii nie często mogę je robić już nie mówiąc o jedzeniu, gdyż... tutaj po prostu nie ma w sklepach białego sera! Ten przepis jest idealną alternatywą!
    Zapisuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Skoro tak zachwalasz...:)
    Wygląda bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja też jestem oczarowana, na razie widokiem i składem, muszę wytestować!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. muszę spróbować i ja bo już x czasu się za niego zbieram:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Dziękujemy za udział w akcji – Kuchnia Bliskiego Wschodu i zachęcamy do dodawania kolejnych wpisów :)
    http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/07/zaproszenie-akcja-kulinarna-kuchnia.html

    OdpowiedzUsuń
  22. robiłam już prawie'sernik z jogurtów greckich, istotnie, było się czym zachwycić:) ten Twój wygląda wspaniale, dopisuję do swojej listy

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepysznie, zapisuje do ulubionych,
    tylko jaka mąka? pszenna czy ziiemniaczana

    OdpowiedzUsuń
  24. Z jak duzej foremki korzystalas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tortownica 26cm, ale spokojnie może być mniejsza, to ciasto wyjdzie wyższe:)

      Usuń
  25. Witam, kupilam dzis jogurt turecki z lidla czy ktos kiedys probowal upiec to ciasto z takiego wlasnie jogurtu???

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...