Ten sernik, nie sernik totalnie mnie oczarował.
Byłam bardzo ciekawa smaku sernika, bez sera, a dodatkiem jogurtu, ale nie mogłam sobie wyobrazić tego smaku.
Bez dwóch zdań, smakiem powalił na kolana i mnie i emka:)
W życiu nie jadłam lżejszego, bardziej delikatnego, puszystszego, wilgotniejszego, bardziej rozpływającego się w ustach sernika!
Bajka!
Poezja!
Fenomen:)
Kto się zastanawia, niech lepiej bierze się za pieczenie, bo ciasto samo się robi i samo się zjada:)
Składniki:
- 800ml jogurtu naturalnego (gęsty, najlepiej grecki)
- 8 jajek
- 200g cukru
- 6 łyżek mąki
- 1 cytryna
- 2 szczypty soli
- borówki amerykańskie (ok. 300g)
- 200ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- 200g serka mascarpone
Dodać mąkę, jogurt, otartą skórkę z cytryny, sok z całej cytryny.
Zmiksować.
Białka wraz z solą ubić na sztywną pianę.
Pianę przełożyć do ciasta.
Dodać 2/3 borówek (resztę można zostawić do dekoracji).
Delikatnie wymieszać z masa jogurtową.
Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica 26cm).
Piec w 180C 70 minut.
Ja w połowie czasu zmniejszyłam \temperaturę piekarnika na 150C, bo ciasto za szybko zaczęło się przypiekać.
Upieczone ciasto pozostawić w lekko uchylonym piekarniku na ok. 20 minut.
Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin.
Ciasto można udekorować bitą śmietaną ubitą wraz z serkiem mascarpone i resztą borówek.
wow cudeńko musze go zrobic naprawde! poki sa borowki, super przepis :)
OdpowiedzUsuńmyślę, że z innymi owocami również śmiało można poeksperymentować:) ale z borówkami smakował wybornie;)
UsuńBardzo ciekawy przepis! Chętnie wypróbuję :) Dziękuję za udział w akcji
OdpowiedzUsuńja również dziękuję:) jest mi bardzo miło!
Usuńwygląda super apetycznie! na pewno zrobię, dodaję do listy:)
OdpowiedzUsuńsmacznego życzę:) z pewnością go pokochacie:)
UsuńRobi wrażenie! Dołączam sie do osób które będą ten przepis testować. Jak myślisz czy zwykły jogurt naturalny też się nada? (nie mam dostępu do greckich, niestety)
OdpowiedzUsuńchodzi o to żeby dodać do tego ciasta bardzo gęsty jogurt, a grecki/typu greckiego właśnie taki jest. Jak masz dostęp do sprawdzonego, gęstego, dość tłustego jogurtu, myślę, że śmiało możesz poeksperymentować.
UsuńPodziel się potem proszę wrażeniami:)
Potwierdzam, że to faktycznie ciastko cudne w smaku i byłam podobnie zaskoczona i zachwycona.
OdpowiedzUsuńPiekę podobne na spodzie w brownie z wiśniami, też pychota :) http://niebonatalerzu.blogspot.com/2013/03/brownie-z-jogurtowym-musem-wisniowa.html
o rany, to musi być poezja:D:D:D
UsuńPyszne cudeńko!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńFaktycznie wyglada jak sernik. Oj czuję, że będzie u nas częstym gościem:-)
OdpowiedzUsuńu nas z całą pewnością tak:)
Usuńwoow! wygląda fantastycznie! piękna robota!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJeju, jaki fajny! Chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuńskuś, skuś bardzo polecam:)
UsuńWow, robi wrażenie!! Zapisuję;)
OdpowiedzUsuńsmacznego życzę:)
UsuńZapisałam do wypróbowania , tak apetycznie wygląda !
OdpowiedzUsuńpolecam, pychota!
Usuńwspaniały przepis ;) i ja zapisuję do przetestowania!
OdpowiedzUsuńbędzie smakować:D
Usuńnie raz o nim słyszałam, chcę go w końcu spróbować!
OdpowiedzUsuńwięc do roboty:D ciasto jest bardzo proste, nie ma się nad czym zastanawiać:)
UsuńBardzo ciekawy przepis. A ciacho wygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńdzięki!
UsuńAle pyszności i te borówki amerykańskie;) Powiem, że chyba nawet bardziej lubię je, niż zwykłe jagódki ;)
OdpowiedzUsuńja się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma:D:D:D sezon jagodowy niestety już się skończył, dobre i borówki amerykańskie;)
UsuńJuz mam składniki teraz czekam az sie troche pogoda uspokoi zeby wlaczyc piekarnik :)
OdpowiedzUsuńracja, ja wczoraj włączyłam piekarnik w największym upale i to był błąd. Rozpłynęłam się:D
Usuńwygląda bardzo pysznie!!
OdpowiedzUsuń+zapraszam na swojego nowego bloga, może zaciekawi Cię moja historia i zostaniesz ze mną na dłużej! :)
www.bestronggirl.blog.pl
dziękuję za zaproszenie:)
UsuńSuper sprawa! uratowałaś mnie tym przepisem! :) uwielbiam serniki a mieszkając w Norwegii nie często mogę je robić już nie mówiąc o jedzeniu, gdyż... tutaj po prostu nie ma w sklepach białego sera! Ten przepis jest idealną alternatywą!
OdpowiedzUsuńZapisuje :)
Skoro tak zachwalasz...:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie!
Ja też jestem oczarowana, na razie widokiem i składem, muszę wytestować!:)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować i ja bo już x czasu się za niego zbieram:)
OdpowiedzUsuńprzepieknie wyglada!
OdpowiedzUsuńDziękujemy za udział w akcji – Kuchnia Bliskiego Wschodu i zachęcamy do dodawania kolejnych wpisów :)
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/07/zaproszenie-akcja-kulinarna-kuchnia.html
robiłam już prawie'sernik z jogurtów greckich, istotnie, było się czym zachwycić:) ten Twój wygląda wspaniale, dopisuję do swojej listy
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, zapisuje do ulubionych,
OdpowiedzUsuńtylko jaka mąka? pszenna czy ziiemniaczana
mąka zwykła, pszenna
UsuńZ jak duzej foremki korzystalas?
OdpowiedzUsuńtortownica 26cm, ale spokojnie może być mniejsza, to ciasto wyjdzie wyższe:)
UsuńWitam, kupilam dzis jogurt turecki z lidla czy ktos kiedys probowal upiec to ciasto z takiego wlasnie jogurtu???
OdpowiedzUsuń