Nie ma to jak swojska, domowa wędlina.
Żadna sklepowa, nie smakuje tak dobrze, jak ta przygotowana własnoręcznie.
Tym razem proponuję, wspaniałą alternatywę dla wędliny- mięsiwo ze słoika, smarowidło, kiełbasa, lub jak kto woli mięso z tłuszczykiem.
Niech się schowają wszelkie sklepowe mielonki i puszkowane mięsa;)
To mięso w słoiku, rewelacyjnie sprawdza się jako wędlina na wieczorną kolację, jak i prowiant w podróży.
Pyszne, pikantne, aromatyczne, świetne do rozsmarowania na kanapce.
Składniki:
- 1kg mięsa wieprzowego ( u mnie łopatka)
- 1.5 łyżeczki soli
- 0.5 łyżeczki majeranku
- 5 ziarenek czosnku
- 4 ziela angielskie
- pieprz i papryka do smaku
- smalec ze skwarkami (po 2 łyżki na słoik)
Mięso doprawić przyprawami.
Całość dokładnie wymieszać.
Schować do lodówki, na kilka godzin, w celu przegryzienia się.
Mięso przełożyć do pustych, sterylnych słików, najlepiej do 3/4 ich wysokości.
Na wierzch każdego słoika włożyć po 2 łyżki smalcu.
Sloiki włożyć do garnka z zimną wodą.
Woda ma sięgać do wysokości mięsa.
Mięso w słoikach gotować 120 minut na niewielkim ogniu.
Gdy będzie taka potrzeba uzupełniać wodę, tak aby cały czas sięgała wysokości mięsa.
Po upływie 120 minut, zakończyć gotowanie, słoiki zostawić w wodzie do całkowitego wystudzenia.
Nastepnego dnia ponownie powtórzyć gotowanie, tym razem ok. 60 minut.
Mięso przestudzić i włożyć najlepiej na całą noc do lodówki.
Pomysł absolutnie genialny. Nigdy nie robiłam mięsa w słoiku, a szkoda. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuńpolecam, super smakuje:)
UsuńTakie mięso jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie wiem, czy w dzisiejszych czasach odważyłabym się na kupienie konserwy w sklepie;))
dlatego, tak fajnie móc sobie w domu, przygotować coś podobnego;)
Usuńciekawy pomysł :-)
OdpowiedzUsuńZnam ten smak, pyyycha")
OdpowiedzUsuńkusiłaś mnie podobnym mięchem niemiłosiernie;)
UsuńNarobiłaś mi apetytu.....! Na pewno, na pewno ! spróbuję . Pozdrawiam Lipka , http://sio-smutki.bloog.pl
OdpowiedzUsuńpoleca, polecam!:D
UsuńBardzo lubimy takie słoikowe mięsko, a jak zmielone to fajna kiełbasa się robi:-))
OdpowiedzUsuńto i taką kiełbaskę muszę wypróbować:)
Usuńbardzo dobry pomysł, zapisuję i na pewno zrobię:)
OdpowiedzUsuńzrób koniecznie, pyszna sprawa:D
UsuńŚwietny przepis, jutro kupuję mięcho i robię słoiczki. Ps, dawno szukałam idealnego przepisu i chyba znalazłam :)
OdpowiedzUsuńciekawe jak wyszło:)
UsuńMuszę i ja coś takiego zrobić. Wygląda super!
OdpowiedzUsuńuwielbiam!:) ale kusisz!
OdpowiedzUsuńwiesz, co dobre! pozdrawiam serdecznie!
UsuńKusisz, kusisz i ja się skuszę - to jest to! Jeśli się uda to będzie hit!!! na wakacyjne wyjazdy :-) Wielkie dzięki:-) Mam pytanie, czy sli - w przepisie to sól??? (druga pozycja po w składnikach). Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńjasne, że sól;) już poprawiam:D
Usuńpo uzupelnieniu sloika smalcem gotowac sloiki zkrecone pokrywka czy otwartr?
OdpowiedzUsuńczy ilosc czosnku 5 ziarenek{? ma byc w proszku czy chodzi o 5 zabkow? nie widzialam czosnku w ziarenkach
OdpowiedzUsuń